Hermannin päivä 12.7

Keskiajan kalentereissa tälle päivälle on eri aikoina merkitty useita merkkipäiviä. Vanhastaan päivä on pyhitetty Jason, joka eli Kreikassa ja hän oli apostolien oppilas. Apostoli Paavali mainitsee hänet Apostolien teoissa ja myös Paavalin mainitsee Jasonin kirjeessään roomalaisille. Jasonin sanottiin kärsineen marttyyrikuoleman.

Jasonin nimi väistyi 1700-luvulla ja hänen tilalleen tuli Hermogenes. Hänen nimensä lyheni ja lopulta siitä tuli Hermanni. Hermanni on Saksan keisari Henrik II, joka kuoli vuonna 1054.

Jasonin ja Hermannin välillä ennätti lyhyen aikaan nimipäivänä olla Arwidus eli Arvid.

Hermannin päivän lause koko maassa kuului: ”Hermannilta heinään!” Hermanni ja seuraava päivä Marketan päivinä heinänteko aloitettiin ensin Varsinais-Suomesta ja sen perään myös muualla.

Heinän teosta sanottiin: ”Jos haravan varsi on märkä, sirpin kamppi on kuiva ja jos haravan varsi on kuiva, sirpin kamppi on märkä.” Tällä tarkoitettiin, että jos heinän teon aikaan on sateista, viljan puintiaikaan on kuivaa ja myös toisin päin.

Kun juhannuksen jälkeinen sääennustukseni epäonnistui täysin. Juhannukseltahan tai viimeistään Sampsan 27.6 piti kääntää sää lämpimäksi. Lämmintä piti sitten kestää yhtäjaksoisesti aina syyskuun puoliväliin saakka. Ainakaan lämpimän alku ei ollut, kuten on luvattu.

Nyt näyttää siltä, että heinäkuukin menee kylmien ja sateisten ilmojen tahtiin. Tältä osin sääennustukseni epäonnistui täysin, se on myönnettävä. Kuitenkin vielä elän toivossa, että heinä-elokuun vaihteessa ilmat lämpiävät ja lämmintä kestää sitten syyskuulle. Toivotaan, että näin käy, ettei kesä mene aivan pilalle. Hermannin päivänä haravan varsi on märkä, joten viljan puinti-ilmojen pitäisi olla hyviä.

Kalamiehille kuitenkin lohdullista tietoa, että Heinäkuun 10. päivän tietämissä kalan pitäisi liikkua ja käydä pyydyksiin. Tähän uskoen minäkin laskin verkon veteen torstai-iltana ja sieltähän tulikin ahventa melkein yhtä paljon kuin kutuaikana. Siis kala liikkuu.

Hermannilta aloitettiin heinänteko tai viimeistään Heinä-Maijana 13.7. Kuvassa heinätystä Kukkolan pellolla 1950-luvulla. Kirsti Pasasen albumi.

hermanni