Joel 13.7 (vanha Margareta)

Agricolan kalenterissa vuodelta 1544 tämä päivä oli nimetty Margareta-neitsyelle. Almanakoissamme nimi säilyi 1700-luvun vaihteeseen saakka, jolloin tilalle tuli Joel. Joel-nimi on säilynyt meidän päiviimme saakka. Margaretan päivä siirtyi viikkoa myöhemmäksi.

Joelista on sanottu, että sinä päivänä on viimeinen mahdollisuus mennä heinään.

Vanhimmat perimätiedot olivat Margaretan nimelle lausutut. Marketta on vanhan kansan mukaan ollut keskikesän päivä ja vuoden lämpimin päivä. Vanhalle kansalle ei merkinnyt niinkään paljon auringon lakipisteet, vaan lämmin ja kylmä. Sen vuoksi tätä 13, päivää kutsuttiin keskikesäksi, koska se tilastojenkin mukaan on yleensä kesän lämpimin päivä.

Vanha kansa siirtyi tästä päivästä alkaen syyspuolelle ja talonpoikien vuoden kiireisempään vuodenaikaan. Alkoi heinänteko ja viljanpuinti. Myöhemmin syksy jatkui kasvisten korjuulla ja perunannostolla.

Vaikka päivä ei olekaan tämän vuoden lämpimin päivä, antaa Marketta meille edes hieman lohtua, sillä ”Jos käki Marketan päivän jälkeen kukkuu, tulee syksystä pitkä ja lämmin.” Vanhan uskomuksen mukaan käki muuttuu haukaksi Marketan yönä eikä siis enää kuku sen jälkeen. Jos siis kuulet käen kukkuvan tämän päivän jälkeen, tietää se pitkää ja lämmintä syksyä. Ainakin tänä aamuna käki oli voimissaan ja kukkui pitkään käydessäni koiran kanssa aamulenkillä.

Kun heinäkuu ei pitänyt sääennustuksissa paikkaansa, voidaan vieläkin olettaa, että viimeistään heinä- elokuun vaihteessa saamme intiaanikesän, joka kestää syyskuulle saakka. Lohduttaahan sekin vähän, vaikka lomat suurimmalta osin on jo pidetty. Viikonloppuna voi sitten nauttia.

Margareta ei kuulunut kansan suurjuhliin ja se oli vuoden kierrossa tavallinen työpäivä. Taivaalle ei juuri ennätetty katsoa eikä enteitä tutkailla. Työkiireet olivat kovat, sillä edessä oli 19.7 alkava Akkain viikko, jolloin vettä vanhan uskomuksen mukaan satoi joka päivä.

Kun mustikka on raakileena, kala alkaa liikkua. Vanhan Margaretan päivänä eli uuden Joelin päivänä kannattaa kokeilla kalaonnea. Kalasaaliskuva vuodelta 1936.

kalasaal