Spuassa eli Kristuksen kirkastumisen juhla 6.8

Elokuu on jo pitkällä, kun jatkan tätä blogikirjoittelua. Heinäkuun puolenvälin paikkeilla sain työtehtävän, josta ei voinut kieltäytyä ja se veti minut täysin puoleensa. Blogi ja kaikki muut jäivät. Onneksi oli kirjoittanut varastoon pakolliset lehtijuttuni.

Kesä meni menojaan ja vanha kansa oli äimän käkenä ilmoista. Vanha kansa ennusti tulkintani mukaan, että kunnon kesä alkaa Juhannuksen jälkeen ja sitä jatkuu syyskuun puoliväliin saakka. Ei tullut kesää heinäkuussa mutta nyt näyttää vähän paremmalta. Saa nähdä, kuinka kauan näitä kauniita ilmoja jatkuu.

Elokuu on elonkorjuu kuukausi nimensä mukaan. Elokuuta on kutsuttu myös kylvökuuksi, koska syysruis kylvetään elokuussa. Samoin mätäkuu on joskus mainittu elokuun nimenä. Mätäkuuhan alkoi 24.7 ja se jatkuu elokuun 24. päivään saakka. Elokuussa tulee ensimmäiset hallat ja yöt pimenevät.

Tänään 6. päivänä elokuuta on Kristuksen kirkastumisen juhla eli Karjalassa Spuassa. Pyhimyskalenterissa tälle päivälle oli 1500-luvun messukalenterissa kirjoitettiin myös Sixtuksen ja Felicissimuksen päiviksi. Nämä päivät kuitenkin hävisivät myöhemmissä messukirjoissa. Vain Spuassa jäi.

”Makovein hallat ja spuassan hallat kun mänöö, niin sitten ei tule kovia kotvalleen,” Vuonnisessa sanottiin. Nyt ei ole Makkabealaisten marttyyrien (1.8) ei spuassan halloja ollut, joten tulevatko ne sitten myöhemmin?

”Jos spuassan päivänä sataa vaikka kolme pisaraa, seuraavana kesänä ei tulipalot häiritse,”Salmissa sanoivat.

”Jos ennen spuassan päivää syö uusia perunoita, mato alkaa syödä hampaita,” Soikkolassa tiedettiin.

Kristuksen kirkastumisen päivän jälkeen alkaa syys: ”Spuassan praasniekasta lähtien on vesi vilu juotava, yö pimie muattava, Halgo huapanen jygie, harmaa hevonen ei aijan tagua näy,” suistamolaiset loihevat lausumaan.

Spuassan päivän jälkeen tulee Lauri 10.8, joka oli virallinen syksyn alkamisen merkki.

Praasniekat kokosivat kansaa ympäri pitäjää. Kuvassa Suistamon praasniekat 1900-luvun alussa.

spuassa