Laurin päivä 10.8

”Jos ei hallaan Lauriin, kylmä pysyy poissa Mikkeliin (29.9),” sanottiin Vienan Karjalassa. Jos Laurin päiviin saakka on ollut hallattomia öitä, niin ensimmäiset kylmät tulevat vasta Mikkelin päivän tienoissa. Tämä vanhan kansan sääennustus jatkaa keväällä saatua ennustetta, että kunhan lämpimät alkavat, ne kestävät aina syyskuun puoleen väliin saakka.

Kesä tuli pari kuukautta tavallista myöhemmin ja voi olla, että lämmintä todella jatkuu aika kauan. Helteisiä päivä ei liene luvassa kovin monta, sillä syksy saapuu pikku hiljaa ja vanha kansa sanoikin: ”Laurista syksy, kynttelistä (2.2) kevät” On myös sanottu, että Lauri heittää veteen toisen kylmän kiven. Jaakko heitti ensimmäisen, joka tänä vuonna lämmitti vedet. Ainakin Liperissä vedet ovat nyt lämpimimmillään. Saa nähdä, mitä Laurin kivi tekee.

”Lauri lehteen kusee,” on yleinen sanonta kautta maan. Laurin päivän tienoilla koivun lehdet alkavat kellastua, niin kuin nyt selvästi havaitaan.

”Mitä säätä Laurina, sitä Perttuliin (24.8).  Tämän mukaan lämmintä riittää vielä ainakin kaksi viikkoa elokuun loppupuolelle saakka.

Laurin päivää on vietetty jo keskiajalta lähtien ja sen on yksi vanhimmista pyhien merkkipäivistä. Merkkipäivän sankari, Pyhä Laurentius eli 250-luvulla ja hänestä on tullut köyhien suojelija. Laurentiuksen vastuulli kirkon piirissä oli kirkon varallisuuden ja köyhien hoito. Kun kristittyjen vainot alkoivat 250-luvulla, Laurentiusta käskettiin keräämään kaikki kirkon varallisuus ja antamaan ne keisarille. Laurentius kuitenkin ennätti jakaa kirkon varat köyhille eikä mitään jäänyt keisari Valeriukselle. Laurentiusta rangaistiin niin, että hänet poltettiin grilliraudan päällä 10. päivänä elokuuta vuonna 258.

Laurentius on myös paistinkääntäjien ja koomikkojen suojeluspyhimys. Koomikoksi häntä sanotaan sen vuoksi, että ennen kuolemaa hän lausui: ”Kypsää on, kääntäkää ja syökää.” Siinäpä huumoria kerrakseen.

Laurin päivänä kannattaa laittaa katiskat järveen, sillä silloin ahven alkaa liikkua ja mennä pyydykseen. Kuvassa blogin pitäjä veneen äärellä 1953 jalassaan upouudet nahkashortsit, jotka vanhempani olivat ostaneet Sveitsin matkaltaan. En pitänyt housuista ja sen vuoksi ne sopivat hyvin kalahousuiksi.

kalassa