Kategoriat
Blogi

Pertun päivä 24.8

Perttu ja Pärttyli on kansatieteessä toisin paikon luettu syksyn ensimmäiseksi päiväksi ja toisin paikoin syksyä kuvaavaksi päiväksi. Syksyn merkkejä ovat pimeät ja kylmät yöt, kasteiset aamupäivät, viljan ja kasvisten kasvun pysähtymine, luonnon hiljeneminen ja etelään lentävät muuttolinnut.

”Mitä pisti Pertun päähän? Pitsi mustikan mustaksi, teki yön pimeäksi, toipa pellolle kokkosen, tuopi tulta tupasehen. Ei ole vuoden vuottamista, päivän Perttulin perästä, halla ei lähde haon alta eikä kaste katvehesta. Päivän Perttulin perästä, sie sirppi vihantaan. Jos ei joudu Perttulina, niin ei joudu koskaan. Ei sikiä siipilintu, päivän Perttulin perästä. Kesälinnut perttu kerrää, pääskyset Perttu peräti vie. Perttuna merkki metsässä, kun on Perttu koskessa, niin on ryppy kalamiehen poskessa. Perttuna uutisleipä ja leipä pöydällä, ei ole köyhä eikä kallis aika.”

Näin Pärttylinä kesä muuttuu syksyksi, sadonkorjuu alkaa ja valmistaudutaan kylmään kauteen. Pohjois-Karjalassa Pertun päivänä on vietetty erityisiä potakka- eli perunajuhlia, jolloin uudisperunaa on ryhdytty syömään. Myös linnun metsästys on aloitettu.

”Mikä sää Perttulina, sitä säätä syksyllä,” Keski-Suomessa sanottiin. Tämä sääennustus jatkaa sitä sarjaa, joka oli keväällä vallalla. Syksy on kaunis ainakin syyskuun puoliväliin saakka.

”Minkälainen päivä Pärttylinä, sitä matka Maariaan.” Tämä vähän ihmetyttää, sillä mikä mahtaa olla tämä Marian päivä. Marian päiviähän on vuodessa useita, jos otetaan ortodoksiset nimipäivä mukaan.

Ortodokseilla Marian päiviä ovat 26. tammikuuta, 25. maaliskuuta, 1. huhtikuuta, 2. heinäkuuta, 21. heinäkuuta, 22 elokuuta, 8. syyskuuta, 29. lokakuuta ja 25. marraskuuta. Näiden mukaan ehkä syyskuu ja lokakuu voisivat tulla kysymykseen. Saa siis nähdä, mihinkä asti tällaista kaunista ilmaa kestää.

”Jos Perttuna ei saa nahkaansa pitää kuivana, niin ei liioin maamies saa viljaansa talteen kuivana,” kerrottiin monissa paikoissa mutta tätähän ei nyt tarvitse ajatella.

Itäsuomalaisia Pertun päivän sanontoja ovat mm. ”Pukki pitää tappaa ennen Perttulia. Kun se silloin rupeaa kusemaan partaansa, niin liha lähtee maistumaan pahalle,” kaavilaiset olivat sitä mieltä. ”Perttu lampaat keritsee,” Pielisensuussa sanottiin. ”Mitä säätä Perttuna, sitä säätä Mikkeliin,” Heinävedellä kerrottiin.

Pertun eli apostoli Bartolomeuksen päivä oli tärkeä juhlapäivä etenkin Länsi-Suomessa. Siitä päivästä alkaen ryhdyttiin katsomaan syksyn säätä, kalaonnea, ja talven tuloa. Nyt näyttäisi siltä, että kesää jatkuu vielä ainakin syyskuun puoliväliin saakka, kuten olen monta kertaa maininnut. Onko näin? Se nähdään kolmen viikon kuluttua.

”Perttuna on kala karilla,” sanottiin ja sillä tarkoitettiin, että Pertun päivänä kalaa saa koskipaikoista ja virtaavien vesien ääreltä. Kuvassa Joensuun koskesta vuodelta 1939.

koski