Kuiva-Iivanan päivä 29.8

Kuiva-Iivana eli Johannes Kastajan mestauspäivä on ortodoksisella puolella ja Karjalassa ollut varsin merkittävä juhlapäivä. Luterilaisessa kirkossa Agricolan vuosikalenterissa vuodelta 1554 luki tämän päivän kohdalla: ”Johannesen Castajan Caulan Lecaus” ja päivä säilyi aina vuoteen 1907 saakka, jolloin päivä sai nimen Ines.

Johannes Kastajan mestaus kerrotaan tarkkaan Matteuksen Evakeliumisssa. Tämä päivä oli Karjalassa ankaran paaston päivä eivätkä ortodoksit syöneet mitään lautaselta tai käyttäneet ruokaillessaan veistä. Tämä sen vuoksi, kun Johannes Kastaja mestattiin puukolla ja hänen päänsä tuotiin lautasella Herodeksen eteen.

Perimätieto kertoo vielä, että Johannes Kastajan pää olisi sanonut Herodekselle vielä lautaselta: ”Sinun ei ole lupa naida veljesi vaimoa.” Herodes olisi perimätiedon mukaan lyönyt seita kertoja neulalla Johannes Kastajan kieltä vaientaakseen profeetan lopullisesti.

Johannes Kastajan kaulanleikkaus päivä on saanut lisänimen Kuiva-Iivana, koska kaikki mihin ihminen koskee, kuivuu. Sen vuoksi maata ei esimerkiksi saanut kyntää, sillä auran tekemään viilto kuivui eikä siinä mikään kasvanut.

”Kun Johannes Kastajan kaulanleikkauspäivänä pistää naskalilla puuta niin, että se menee rikki, puu kuivuu,” sanottiin Somerniemellä.

Vuonnisessa sanotiin: ”Nakres-Iiivanan päivä on syksyllä. Sitä ennen ei saa nakresta (naurista) syödä. Jos ennen syönöö, mato syö hampahia joka yö. Sitten vasta, kun on makres-Iivana, tuloo lupa syödä nakresta. Siitä lähtöö mato nakrehesta pois.”

”Jos kuiva-Iivanana sataa, tulee märkä ja pitkä syksy,” sanottiin Salmissa. Vaikka tänään 28. päivänä sataa, ei se vielä kerro mitään huomisista Kuivan-Iivanan saiteista. Huomenna nähdään, on sade vai pouta. Kuitenkin minulle kertoi eilen eräs sääprofeetta, että ensimmäiset kylmät tänä syksynä tulee vasta marraskuussa.

Kuiva-Iivana on myös kalamiehille vaikeaa aikaa, sillä jos kalan saa pyydykseen, on se yleensä laiha ja heikkokuntoinen. Kuiva-Iivana on imenyt elämännesteet pois. Silti eiköhän me tästäkin päivästä jotenkin selvitä.

Eipä kannata Kuiva-Iivanana mennä katiskoja laskemaan, sillä kalat ovat pieniä ja laihoja. Kuva Kannellammelta vuonna 1936. Ale Tarma nuorikkonsa Tusku Onnisen kanssa liiterin rappusilla.

katiska