Egidius

Kaksi varmaa vanhan kansan merkkiä, että syksystä tulee pitkä ja lämmin: ”Kun syyskuu alkaa ukkoselle, tulee lämmin ja pitkä syksy” ja ”Jos ägituksen päivänä (1.9) pääskyset vielä lentävät, on syksy pitkä ja lämmin.” Eilen syyskuu alkoi reippaalla ukkosella ja tänä aamuna (2.9) pääskyset lentelivät lammen yllä, joten nämä merkit ennustavat lämmintä ja pitkää syksyä.

Vielä sanotaan, että millaista ilmaa Ägityksena, sitä koko syksyn. Aamu on ainakin alkanut kirkkaana ja kuulaana, joten syyskuu saattaisi olla kaunis vaikkakin syksyisenä.

Egidiuksen päivää vietämme Agricolan mukaan Edigius apotin kunniaksi. Kalentereissamme päivä oli tällä nimellä aina vuoteen 1907 saakka, jolloin se muutettiin Pirkaksi. Tämä Egidius apotti eli Ranskassa 600-luvulla ja hän kuoli noin vuonna 720.

Syyskuun alku pitäisi kalamiehillekin olla ihan kohtuullinen ja kalasaaliit hyviä.

Kun ollaan käännytty syyspuolelle, kohta alkaa perunannostot ja ensimmäinen perunannostopäivä on perinteisesti ollut Mooseksen päivä (4.9).

Syyskuulautta Kuoringan rannalla vuonna 2007.

usva2