Mooseksen päivä 4.9

Mooses tuli kirkkokalenteriimme 1600-luvulla ja se säilyi kalentereissamme noin 300 vuotta. Vuonna 1907 Mooseksen päivästä tehtiin Ansan päivä. Mooseksen rinnalla nimipäiväkalenterissamme 1700-luvulla oli Theodoros marttyyri.

Mooseshan on yksi tunnetuimmista Raamatun hahmoista, joka eli 1300-luvulla ennen Kristusta ja johdatti Israelin kansan pois orjuudesta. Suomalaisessa Raamatussa vanhan testamentin viisi ensimmäistä kirjaa on nimetty Mooseksen nimen mukaan.

Theodoroksia eli Heikkejä onkin sitten katolisessa ja ortodoksiessa pyhimyskalentereissa useita mutta tämä 4.9 päivän Theodoros marttyyri on vain Roomalaiskatolisessa kalenterissa. Ortodoksit viettävät syyskuun 4. päivänä muun muassa Mooseksen päivää.

Mooses kuului pieniin juhliin eikä sille päivälle ole sen suurempia sää- tai muitakaan viisauksia kirjoitettu. On kylläkin sanottu, että Mooses oli kylmä mies ja sen vuoksi: ”Mooseksen päivää vasten yö on usein kylmä.” Nyt täytyy tarkkailla seuraavaa yötä ja täällä Liperissä tämäkin 3. päivän vastainen yö oli kylmä, vain viisi astetta.

Egituksen päivänä tai Mooseksen päivänä nähdyt pääskyset tietävät pitkää ja lämmintä syksyä. Polvijärvellä on puhuttu nimenomaan Mooseksen päivästä eli jos 4. päivän syyskuuta jälkeen näkyy pääskysiä, tietää se lämmintä ja pitkää syksyä. Kainuussa on puhuttu Egituksen päivästä arvatenkin siitä syystä, että Kainuu on pohjoisempana ja pääskyt lentävät aiemmin pois kuin Polvijärveltä.

Aiemminhan on kerrottu, että jos syyskuu alkaa ukkosella, tietää se samaa. Ukkonen paukkui täällä oikein kunnolla syyskuun ensimmäisenä päivänä ja onkin hyvin mielenkiintoista seurata, kuinka syksy edistyy.

Mooseksen päivää edeltävä päivä on viimeinen kylvöpäivä, sillä Mooses sanoo: ”Pidä pivos kiinni, ettet kylvä enää.” Koska Mooseksen päivä kuului ns. pieniin juhlapäiviin ja koska 6. päivä oli Vanhan-Pertun päivä, joka kuului vanhan kansan mukaan suurempiin pyhiin, ei Moosekselle uhrattu kovin paljoa kansan viisautta. Näyttää myös siltä, että Vanhan Pertun päivän sanontoja esiintyy myös Mooseksen päivänä.

Koulut ovat syyskuussa alkaneet ja kuvassa Joensuun Lyseon pihassa pidetty syksyn alkajaisrieha. Vuosikymmen ei ole tiedossa mutta veikkaan 1930-lukua. Eikä tietenkään ole sanottu, että kuva olisi jostain alkajaisriehasta, vaikka joku juttu siinä on menossa.

lyska