Syys-Maria 8.9

Syys-Marian päivää eli Neitsyt Marian syntymää ei luterilainen kirkko enää vietä. Tämän juhlan vietto aloitettiin jo 500-luvulla mutta luterilaisella puolella siitä ei tullut kovin merkittävää juhlaa. Neitsyt Maria syntymän juhla poistui kirkkokalenterista vasta 1907.

Syys-Mariasta ei ole juuri merkintöjä vanhoissa kalenterissa. Oulun läänistä Pudasjärveltä on löydetty kalenterisauva, missä on 8. päivän syyskuuta kohdalla merkintä: ”Neitsyt Marian syntymäpäivä, näihin aikoihin mehtälinnunpojat ovat täydelliset ja satimen nosto aloitetaan.” Syys-Mariana siis on metsälinnun pyynti aloitettu.

Ortodoksisella kirkolla tämän päivän kohdalla on suuren juhlan merkki. Neitsyt Marian syntymä on ollut kalenterissa keskiajalta alkaen ja se poistui vasta 1907. Ortodoksit viettivät tuolloin suurta praasniekkaa. Kirkot olivat täynnä väkeä, sillä kirkkovuoden alku 1.9 eli Neitsyt Marian kuolonuneen nukkuminen aloitti syyspraasniekka kauden ja Syys-Maria eli Neitsyt Marian syntymä jatkoivat syysjuhlia, ennen kuin syksyn työt ja aherrus jälleen alkoivat.

Syys-Marian juhlan aikoihin Suomessa oli ns. pestuumarkkinat. Ne ajoitettiin syyskuun toiselle eli 8. päivän jälkeiselle sunnuntaille. Tämä päivä ei ole ollut mikään ehdoton sääntö, vaan pestuupäiviä voitiin viettää Laurin päivästä (10.8) syyskuun kolmanteen tai neljänteen sunnuntaihin. Tärkeää oli, että uusi pesti tiedettiin ennen uutta palveluspäivää eli Mikkeliä (29.9). Yleensä oli tapana, että naapurikylät pitivät pestuumarkkinat peräkkäisinä sunnuntaina, sillä silloin pestuuttomat voivat vielä saada uuden työpestin seuraavassa kylässä.

Pestuumarkkinoista muodostui suuria väenkokouksia ja esimerkiksi Savon pestuut Juvassa oli maineikkaimpia. Savon pestuut pidettiin alkujaan 14.9 eli ristinpäivänmarkkinoilla.Pestuumarkkinat olivat tärkeä tapahtuma, sillä palvelusväki sai itselleen täyden ylöspidon ja palkkaa koko vuoden ajaksi. Se merkitsi paljon.

Sääennustuksia tai muitakaan kansan sanontoja ei Syys-Marian päivälle ole löytynyt, koska sitä on pidetty pienenä juhlana.

Eräiden tietojen mukaan metsälintujen pyynti alkoi Syys-Mariana ja muidenkin otusten pyynti muutaman päivän perästä. Kuvassa metsämiehet nuotiokahvilla Kiihtelysvaarassa 1930-luvulla.

metsa