Syys-Matti 21.9

Vanha kansan mukaan merkittäviä nimipäiviä piti olla kaksi: yksi keväällä ja toinen syksyllä. Matin virallinen nimipäivä eli Kevät-Matti on 25.2. Syksyllä vastaava päivää eli Syys-Mattia, Mukula-Mattia tai Hauta-Mattia vietetään syyskuun 21. päivä. ”Matti puhteet tuo ja Matti puhteet vie,” sanottiin ja myös: ”Matti pihdin (pärepihdin eli seikon) nostaa ja Matti pihdin kaataa.” Viimeistään Mattina laitettiin päreet palamaan ja kevät-Mattina ne sammutettiin.

Kevät-Matti aloittaa kevät kylvöt ja Syys-Matti aloittaa perunan ja nauriin noston. Viimeistään Syys-Mattina alkaa syksy, sillä Matti heittää kolmannen kylmän kiven veteen ja rannat alkavat mennä riitteeseen. Tänä syksynä näin ei kuitenkaan käy, sillä nyt eletään tavallista lämpimämpää jaksoa, joka ilmoitettiin jo syyskuun alussa ukkosen ja Egitiuksen päivän poudalla. Nehän kertoivat pitkästä ja lämpimästä syksystä.

”Jos Matti maat jäädyttää, niin jouluna ei ole lunta,” oli vanha sanonta Karjalassa. Voidaanko siis vastaavasti sanoa, että jos Matti ei maata jäädytä, joulu on luminen? Tiedä häntä.

Matti kuitenkin kääntää ilmat syksyn puolelle, puut karistavat lehdet ja maa alkaa vaipua pitkään horrokseen. Alkaa talven odotus.

Mukula-Matti sai nimensä siitä, että perunannosto alkoi tuona päivänä. Kuvassa perunannostoa Koppolassa Joensuussa vuonna 1929.

pottu