Lokakuu

Lokakuu on lokainen ja likainen, jolloin luonto alkaa vähä vähältä muuttua talviseksi. Luonto vaipuu horrokseen, kuten Kansanvalistusseuran kalenteri vuodelta 1885 kirjoittaa: ”Karhu menee pesäänsä, yököt nukkuvat talviuneen, peuralla on kiima-aika, hiiret tekevät tuhojaan vilja-aitoissa ja pelloilla. Siika, muikku ja lohi kutevat. Käärmeet ja sammakot menevät talvimajoihinsa.”

Vuoden 1890 Kansanvalistusseuran kalenteri kirjoitti puolestaan, että lokakuussa on jo niin kylmä, että ihmiset menevät sisätiloihin. Tästä seuraa paljon vahinkoa, sillä monikaan ei osaa pitää sisätiloja riittävän puhtaana ja siistinä ja epäsiisteydestä seuraa monenlaisia tauteja ja basiliskoja kaikkialle kehoon.

Tautien välttämiseksi akkunoita on pidettävä auki joka päivä, matot on tampattava mahdollisimman usein, huoneen lämpötila ei saa missään nimessä ylittää 20 astetta, pöly on pyyhittävä pois huonekaluista ainakin kahdesti viikossa. Jos näitä ohjeita ei noudata, tulee asunnon ilmasta huono ja sen seurauksena kärsitään verettömyydestä, heikoista lihaksista ja ponnettomasta ruumiista ja sielusta.

Lumentulo ennustetaan siten, että kun katolla näkyy ensimmäisen kerran kuuraa, yhdeksän viikon kuluttua sataa lumi. Tämä ennustus pätee Itä-Suomessa. Kun vielä tähän päivään mennessä katot eivät ole olleet kuurassa, lunta saadaan odottaa ainakin yhdeksän viikkoa eli vasta joulun alla.

Kevään säästä ennustetaan lokakuusta: ”Minä päivänä maa kuurassa lokakuussa, sinä päivänä toukokuussa lehti vihertää.” Ensimmäisistä kylmistä siis lasketaan lumentulo ja keväänkoittaminen. Nyt ei taida olla näköpiirissä kylmiä ilmoja. Siis edelleenkin ennustan, että lumi tulee juuri joulun alla ja siihen saakka meillä on lämmintä.

”Jos lokakuussa on ikkunat jäässä, tammikuussa sataa vettä” ja vastaavasti: ”Jos lokakuun on lämmin, helmikuu on kylmä.

Lokakuun 1. päivänä vietetään pokrovaa eli Jumalanäidin Neitsyt Marian suojelusjuhla, mikä ortodokseilla on suuri juhla. Suomessa juhla vietetään 1. päivä lokakuuta mutta vanhan laskutavan eli juliaanisen kalenterin mukaan pokrova on vasta 14.10.

Ennen pokrovaa Karjalassa jätettiin ikkunat ja ovet auki viikoksi, että luteet ja kirput lähtisivät talosta pois. Koiran, kissan ja muiden eläinten omistajille on hyvä neuvo se, että jos Porkovana laitaa eläimen päälle peitteen, kylmä ei tule niille koko talvena.

Eipä Joensuussa ole enää tällaista maisemaa. Entisen tyttökoulun, kirjaston ja nykyisen konservatoriorakennuksen viereen on rakennettu Silta.

sirkkalansilta