Birgitanpäivä 7.10

Suomessa 7. päivä lokakuuta on jo yli kuudensadan vuoden ajan ollut Pyhän Birgitan muistopäivä. Tämä lujatahoinen pyhimys kuoli Roomassa vuonna 1373 ja hänet julistettiin Ruotsin valtakunnan suojelupyhimykseksi 1391. yKSI Pyhän Birgitan luostareista  Armon laaksoon Suomeen vuonna 1438 ja luostarin ympärille muodostui Naantalin kaupunki (Nådens dal = Armon laakso). Pyhän Birgitan merkitys Suomelle on ollut hyvin tärkeä.

Pirkko on etenkin länsisuomalaisille ollut tärkeässä asemassa mutta itäisessä Suomessa hänen asemansa on ollut vähemmän tunnettu. Idässä ortodoksiset pyhät ovat merkinneet paljon enemmän kuin lännen roomalaiskatoliset pyhimykset. Idän kirkossa tämän päivän pyhät ovat Sergios ja Bakkos, jotka kuolivat noin vuonna 290.

Sergios ja Bakkos olivat kristittyjä ja roomalaislegioonan korkeita upseereita. Joku kateellinen ilmiantoi heidät ilmoittaen, etteivät he kumarra keisaria. Keisari määräsi heidän palvelemaan roomalaisia jumalia ja he kieltäytyivät. Sen vuoksi Sergios ja Bakkos kärsivät marttyyrikuoleman. Bakkos hakattiin kuoliaaksi ja Sergios kengitettiin nauloilla varustetuilla sandaaleilla ja pakotettiin kävelemään lähellä olevaan kaupunkiin, missä hänet mestattiin.

Pyhä Birgitta on jättänyt jälkensä myös Itä-Suomeen ja meilläkin Birgitalle on annettu yksi viikko olla säänhaltija. ”Jos Pirkkona sataa, sataa seitsemän päivää peräkkäin.” savolaiset tiesivät kertoa.Tämä sääennustus löytyy myös Länsi-Suomesta. Käänteisesti siis, kuten nyt voi sanoa: ”Jos Pirkkona on pouta, poutaa riittää viikon verran.” Tähän on hyvät mahdollisuudet.

Yöt ovat näin ollen kylmät ja, kuten lokakuun ennustuksissa kirjoitin ensimmäisistä pakkasista, lumen tulon voi nyt laskea. Näiden näkymien mukaan pysyvät lumi tulee Itä-Suomeen 13.12 alkavalla viikolla. Tämän ajankohdan ovat vahvistaneet monet muutkin sääenteet syys- ja lokakuulta. Joulukuun puolivälin paikkeille saakka ilman pitäisi olla suhteellisen lämmin, kunhan Pirkon kylmistä päästään.

Birgitasta ryhdytään korjaamaan nuotat ja muut talvikalastusvälineet, sillä ”Viikko Pirjosta talviöihin.” Talviyöt ovat yksi neljästä vuodenajan käännekohdista, josta kirjoitan sitten 14.10.

Birgitanpäivänä vuonna 2005 lunta oli Joensuussa tämän verran. Kuva Taidemuseon pihalta.

pirkko