Simonpäivä 28.10

Kuten virallisista sääennustuksista olemme kuulleet ja nähneet, tällä viikolla on saapumassa kylmärintama ja sen jälkeen jälleen lämpenee. ”Simo siltoja tekee pyhäinmiesten pöykytellä,” sanottiin Länsi-Suomessa. Simo tekee sillat soiden ja järvien päälle, jotta ihmisten on helpompi kulkea. Simon kylmät ovat jokasyksyinen ilmiö.

”Minkä Simo jäätää, se Martti (10.11) viimeistään sulattaa,” sanottiin Liperissä. Simon jälkeen tulee taas lämpimät eikä Simo siis tee talvea. Ensilumi saattaa sataa mutta siihen se talven tulo sitten jää. Lämmin ja pitkä syksy jatkuu.

Näyttää siltä, että ilmatieteenlaitoskin on viimein löytänyt kotisivuni, kun se uskaltaa ennustaa lämpimien ilmojen jatkuvan pitkälle. Sitä ennen laitos on välillä kertonut lämpimästä syksystä ja välillä hyytävän kylmästä syksystä. Nyt kannattaisi pitäytyä tässä lämpimän ilman ennustuksessa.

Tämän vuoden sääennustukseni ovat osuneet aika hyvin kohdalleen. Ainoastaan heinäkuu meni myttyyn mutta lämmin kevät, kylmä kesäkuu, elokuussa lämpimät ja lopuksi lämmin ja pitkä syksy. Jos pysyvä lumi saadaan meidän korkeudelle 13.12 alkavalla viikolla, vanha kansa on ainakin tänä vuonna ennustanut hyvin tarkkaan säät.

”Mimmonen ilma Simuna, sellaista ilmaa kylvön aikana,” Kontiolahti sanoo. Jää nähtäväksi, minkälainen ilma meillä on nyt keskiviikkona. Siitä voidaan jo vähän päätellä kevään ilmoja. ”Jos Simona metsä on paljas lehdistä, vappuna ei ole lunta,” Itä-Suomessa on sanottu laajalti.

Simon jälkeen tulee ensin oravapäivä ja sen jälkeen marraskuun alussa jakoaika, jolloin alettiin toden teolla tarkkailla taivasta ja katsoa talven säätä. Sitä jäämme seuraamaan.

Kalamiesten on syytä lähteä kalalle, sillä siian, muikun ja lohen kutu alkaa olla kiivaimmillaan. Nyt verkot veteen ja perinteisiä kalastusjuhlia viettämään.”

Simon kylmät tuovat ensimmäiset lumisateet ja jäätävät ilmat. Martinpäivään (10.11) mennessä ilmat jälleen lämpiävät ja sulattavat Simon jäät. Kuva Kuoringan rannalta vuonna 2010.

simo