Martinpäivä 10. ja 11.11

”Jos Marttina paukkuu, niin tammena tiukkuu tai jos Marttina tiukkuu, niin tammena paukkuu,” Savossa oli tapana sanoa. Tänä syksynä voimme sanoa, että kun Martinpäivänä tiukkuu vesi, niin tammikuussa paukkuu pakkaset. Tämä jää nähtäväksi mutta tämäkin sääennustus sopii antamaani yleiskuvaan ankarasta talvesta.

Nykyinen Martinpäivä 10.11 on sekä Martti-Paavin (k. 655) että Martti Lutherin (s. 1482) muistopäivä.Tämä on nykyinen Martinpäivä mutta vanhaan aikaan vietettiin Martti-piispan muistopäivää 11.11, joka on siis vanha Martinpäivä.  Silloin muistettiin Martti piispaa ja tämä on se varsinainen Martinpäivä, josta ennen vanhaan puhuttiin. Martti-piispa oli Toursin piispa Ranskassa vaikutti 300-luvulla.

Vanhoissa legendoissa Martti-piispa oli anteliaisuuden perikuva ja siitä on etenkin Ruotsiin mutta myös jossain määrin Länsirannikolle tullut tavaksi syödä ja juoda ruhtinaallisesti. Ruokaa ja juomaa piti olla niin paljon, että siitä oli antaa myös köyhille. Martin päivänä tehtiin erityinen Martin ankka mutta se ei ole ainakaan vielä yleistynyt Suomessa.  En ole kuullut, että Itä-Suomessa tällaista tapaa edes tunnettaisiin. Martinpäivän perinteet eivät juuri ole levinneet tänne, vaan nämä päivät ovat olleet perinteisiä ja normaaleita puhdepäiviä.

Sen verran tiedetään myös Itä-Suomessa, että Martti perinteisesti aloittaa viileämmän ilman jakson. On puhuttu Martin viluista ja kylmä jakso huipentuu Liisan liukkaisiin (19.11) ja Kaisan kaljamiin (25.11).  Ilmat viilenevät niin, että Itä-Suomeen saattaa tulla lunta ja etenkin lampien rannat menevät riitteeseen. Tämä ei kuitenkaan ole talven alku, Koska marraskuun talvi ei ole pysyvä. Talvi tulee vanhan kansa mukaan joulukuussa, kuten olen jo aiemmin maininnut.

Martinpäivä oli kyllä otollista aikaa nuorten tyttöjen nähdä, minkälainen sulhanen on luvassa. Jos tytöt halusivat nähdä tulevan sulhasen, Martinpäivänä piti olla syömättä ja puhumatta mitään. Illalla nukkumaan mennessä kasvot piti pestä kaivovedellä ja yöllä sulhanen ilmestyi unessa.

Myös varallisuuden säilyttämiseksi voi Martinpäivänä tehdä taiain. Martinyönä pitää kävellä silmää räpäyttämättä niin kauas, että näkee palavan tulen. Tulen yli piti viskata joku rauta tai metalliesine. Jos tuli sammuu, köyhyys ei tule koko seuraavana vuonna.  En tiedä, kannattaako kokeilla.

Mammutti Joensuun torilla Martinpäivän tienoilla.

martti