Liisanpäivä 19.11

Vanhan kansan mukaan Martti-papin päivänä 11.11 ilmat alkavat viiletä eli saadaan Martin vilut. Kylmä huipentuu Liisan (19.11) liukkaisiin ja Kaisan (25.11) kaljamiin. Sen jälkeen ilman pitäisi lämmetä taas ja vasta joulukuun puolivälissä alkaa oikein vanhan ajan kunnon talvi. Saas nähdä, kuinka tämä ennustus onnistuu.

Ainakin täällä Liperissä Liisan liukkaat ovat totisinta totta. Pakkasta on pari astetta ja lunta viisi senttiä. Talvi on aluillaan.

Syksy oli kuitenkin pitkä ja lämmin, kuten vanha kansa ennusti elo- syyskuun vaihteessa. Syyskuun alussa vanhan kansan mukaan kaksi merkkiä ilmoittivat syksyn olevan pitkän ja lämpimän. ”Kun syyskuu alkaa ukkoselle, tulee lämmin ja pitkä syksy” ja ”Jos ägituksen päivänä (2.9) pääskyset vielä lentävät, on syksy pitkä ja lämmin.” Näin sitten kävi.

Liisa, Pyhä Elisabeth oli Unkarin kuninkaan tytär 1200-luvun alussa. Hän avioitui 14-vuotiaana. Idän ortodoksit puolestaan kunnioittavat Liisan pappi Sakarian vaimona eli Johannes Kastajan äitinä. Kun suomi liitettiin Venäjään 1809, täälläkin jouduttiin pitämään Venäjän keisarin perheen jäsenien muistopäiviä ja Liisan päivää ryhdyttiin viettämään päivää keisarinna Elisabeth Aleksejevnan muistoksi. Niinpä vanhan Lambertin tilalle kalenteriin tuli Elisabeth.

Elisabeth on ollut vanhoissa kirkkokalentereissamme vuodesta 1488 alkaen. Vuonna 1670 nimenä oli Amos ja sen jälkeen Lambert, josta se muutettiin uudelleen Elisabethiksi.

”Jos ei ole Liisan liukkaita eikä Kaisan kaljamia, ei tule hyvää viljavuotta, ”Vuonnisessa sanottiin. Jos Liisanpäivänä liukastelee, niin se enteilee hyvää pakkastalvea ja kunnon kesää. ”Kun on Liisan liukkaat ja Kaisan kaljamat, tulee Pietarin (29.6) helteet.

Sen jälkeen vanha kansa odotti Klemetin päivää (23.11), jolloin pitäisi tulla suojakelit. Senpä sitten näkee.

Liisan liukkaat yllättivät kalaveneemmekin. Kuva 15.11.2009.

kalavene