Klemetin päivä 23.11

Tämä vanha nimipäivä tuli suomalaiseen kalenteriin vuonna 1544, kun Agricola kirjoitti: ”P Clementin todhistajan ja piispan päivä on talven alcu.” Näin voidaan hyvällä syyllä sanoa, sillä lunta satoi kahtena päivänä kymmenen senttiä ja luonto sai kunnon lumivaipan. Nyt näyttää talvelta.

Klemetti katosi kalentereistamme 1990 ja nykyisin päivä on nimetty Ismolle. Klemetti-nimen sanotaan tulleen Pohjoismaihin jo ennen ajanlaskumme alkua ja on näin hyvin vanha alkuperältään. Vasta 300-luvulla nimi sai kristillisen alkuperän, jolloin päivää ryhdyttiin juhlimaan piispa Clemensin mukaan. Clemens eli ensimmäisellä vuosisadalla ja hänen sanottiin saaneen piispan siunauksen itse Pyhä Pietarila. Clemensin sanottin nuorena poikana nähneen myös Jeesuksen.

Clemens koki marttyyrikuoleman, sillä hänen kaulaansa sidottiin ankkuri ja heitettiin mereen.

Klementin päivänä odotettiin, että ilma lämpenee ja tulee suojasää, joka huipentuu Kaisan kaljuihin eli 25.11. Nyt ainakin täällä on ollut suojaa koko syksyn. Pakkasia ei juuri ole ollut, vaikka lunta satoikin oikein kunnolla ja silti lämpötila on pysytellyt nollan tuntumassa.

Klemetinpäivälle on annettu myös toinen sääennustus: ”Klemetin suojat kestävä Matin (24.2) saakka.” Nyt meidän mittarissa on kolme astetta pakkasta, joten tarkoittaako se sitä, että suojasäitä ei kestä ainakaan Matin päivään.

Aikaisemminhan olen ennustanut kovan pakkastalven tuloa. Mutta kerrankos sitä ollaan väärässä. Ennustinhan lumentulonkin väärin, sillä kirjoitin, että pysyvät lumi tulee 13.12 alkavalla viikolla. Nyt vaikuttaa siltä, että pysyvät lumi satoi 21. ja 22. marraskuuta.

Marraskuun 22. päivänä 2015 satoi noin kymmenen senttiä lunta. Yritin kuvata tuolloin kahta joutsenta rannassamme, jotka vielä rauhallisesti söivät lammen kasvullisuutta. Joutsenia ei näy mutta sula lampi antaa kuvalle oman viehätyksensä.

lampi