Adventti

Adventti tarkoittaa Herran saapumista ja se on noin neljän viikon jakso ennen Kristuksen syntymää. Adventti alkaa aikaisintaan 27. päivä marraskuuta ja viimeistään 3. päivä joulukuuta. Tänä vuonna ensimmäinen adventti on sunnuntaina 29. päivänä marraskuuta.

Katolisissa maissa adventtia edeltävä aika oli ilon, riemun ja juhlan aikaa. Adventin alkaessa laskeudutaan neljä viikkoa kestävään joulupaastoon, kunnes jouluna riemu jälleen ratkeaa. Nykyisin adventista aloitetaan yleensä pikkujoulut, jotka eivät ole mitään paastojuhlia, päinvastoin. Pikkujouluissa juhlitaan ja iloitaan. Adventin merkitys ihmisille lienee siinä, että I adventtina kirkot täyttyvät ääriään myöten laulamaan Hoosiannaa ja sitten riennetään jouluostoksille.

Läntisessä kirkossa uusi kirkkovuosi on jo keski-ajalta alkanut ensimmäisestä adventista mutta idän kirkoissa kirkkovuosi alkaa syyskuun 1.päivästä.

Kirkkovuoden alku merkitsi entiseen aikaan hyvin paljon ja sen vuoksi adventti antoi aihetta myös katsoa taivaan tähtiä ja tutkailla tulevia säitä.

”Samanlaista ilmaa, kun on ensimmäisenä adventtina, on myös joulupäivänä,” sanottiin Paimiossa. Adventin ja joulun katsottiin olevan samanarvoisia ja niinpä säidenkin kuului olla samanlaisia.

”Jos ensimmäisenä adventtina tulee, tietää se sitä, että kesäkuun 1. päivästä alkaen tuulee koko kesän,” liperiläiset kertoivat. Kun nyt on luvassa kovaa tuulta muutamaksi päiväksi, lienee odotettavissa tuulinen kesä.

”Jos adventtina paistaa, tietää se, että kesästä tulee hyvä viljavuosi,” liperiläiset opastavat meitä. Adventtiennustusten mukaan ensi kesästä tulee tuulinen mutta kuitenkin aurinkoinen.

Adventtina yleensä laitettiin talviverkot veteen ainakin pienimmissä lammissa mutta eipä nyt uskalla jäälle lähteä. Ainakin meillä Honkalammen pohjoisrannassa on vähän riitettä. Mieluummin nyt on laitettava ahven- ja siikaverkot soutaen.

Ensimmäisenä adventtina oli tapana syödä lampaan päätä, puolikas mieheen ja se syödään perunaruoan kanssa. Nyt vaan lampaanpäitä ostamaan, puolikas kullekin.

Ensimmäinen adventtikynttilä

advent