Joulu

”Jos Joulu Aattona ja Joulu yönä on selkeä ilma, ilman sadeta ja tuuleta, nijn ota waari, että silloin tulee hywä wuosi, ja joka mies saapi kyllä elätyxexensä, mutta jos silloin tuule ja sata, se merkize kato wuoden. Jos tuuli on idästä, tule tauti kuningain ja ruhtinain vieraixi, kuolema myös monda pojes otta heidän seastansa, koska tuuli on pohjasesta. Ole silloin iloissas, sillä se merkize hywän wuoden; mutta jos se on etelästä, se merkize tautia.” Tällaisen jouluilmasääennustuksen antaa Talon-Pojan Ilma- eli Sää-kirja vuodelta 1872. Onneksi meillä Liperissä oli kirkasta ja tyyntä, niin silloin jokainen meistä saa oman elatuksen ja leipää riittää myös ensi vuodelle. Tästäpä on hyvä jatkaa elämää eteenpäin.

Joulu on suurin juhla katolisessa maailmassa, ortodokseilla se on pääsiäinen. Jouluun mennessä kolmasosa lumesta on satanut ja Mattina (24.2) puolet. Tämä merkitsee täälläpäin, että lunta tulee vielä viisi senttiä Matinpäivään mennessä ja loput viisi senttiä vappuun mennessä. Ei paha.

Jouluna päivä on jo kukon tai kanan askelta pitempi ja tapanina se on niin pitkä, että hullukin sen jo huomaa.

”Jouluna kukon askelta, Tapanina tamman laukkaa ja Uutenavuotena pirtti lämpes jo uutena päivänä,” sanottiin Kiteellä. No, ehkä kiteeläiset vähän liioittelevat tuon Uudenvuoden suhteen mutta hyvään suuntaan ollaan kuitenkin menossa.

Viimeistää jouluksi talvi joutuu ja kesä Pietarin päiväksi (9.6), sanottiin Kontiolahdella. Ehkä he ovat hieman pessimistejä mutta olkoot näin joulun kunniaksi.

Sitten vielä Talon-Pojan Ilma eli Sää-kirjasta: ”Jos joulu päiwä perjanta-päiwän päälle lange, silloin on talwi kowa ja wakawa. Kewät hywä, kesä pyöriwän ilman kansza, kaunin ja hywä syxy; Paljon heiniä, jywiä, wijnan, lampahat tahtowat kuolla, ja silmä tauti waiwa monda, sipulin siemenet owat silloin kallit, omena puut kandawat paljon hedelmätä, vaikka mado monta pilaa. Lapset owat paljon kiwulliset.” Siinäpä ensi vuoden ennustuksia kerrakseen.

Sitten lyhyitä ennustuksia: ”Joulu suvi, pääsiäinen lumi.” ”Jos on leuto joulu, on kylmä juhannus.” ”Jos joulupäivänä sataa vettä, tulee huono viljavuosi.”

Joulu on myös köyhälläkin kansanperinteen mukaan: ”Kun on joulu, niin on joulu, paista akka toinenkin silakka.” Joulu mikä joulu, molemmat silakat pöytään.”

Vielä varoitus jouluruokaan: ”Jouluna ei saa syödä perunaa, sillä silloin tulee paiseita koko vuodeksi.”

Jos nuoret parit haluavat pojan ensi vuodeksi, kannattaa kokeilla seuraavaa: ”Jos jouluna poltettiin uunissa halkaisemattomia halkoja, saatiin poikalapsia.” Jouluna piti tuhkat vielä talon alle, niin silloin tulee hyvä vuosi. Jos jouluyönä poltettiin kynttilöitä koko yö, saatiin valkea vuosi.

Joulu oli taian aikaa ja silloin jokaisella asialla oli joku merkitys. Lopuksi kehoitus: ”Joulu on tos, taikina täs, kirkkoon on mentävä.”

Apteekkari Mannelinin jouluihmettelyä Joensuussa.

ihmeita