Loppiainen

Loppiainen, vieristä eli Kristuksen kastejuhla on ortodokseilla tärkeä, sillä silloin heillä tapahtuu vedenpyhitys. Nykyisin loppiainen mielletään enemmän joulun loppumisena ja pitkien pyhättömien viikkojen alkamisena. Alkavat härkäviikot, jolloin ruoka vanhalla ajalla on ollut jo heikkolaatuista.

”Loppiaisena on päivä tuvan lämmittämisajan verran pitempi,” sanottiin Siilinjärvellä. Päivän pitenemisen huomaa jo selvästi. Iltapäivällä hämärän tulo on selvästi myöhemmässä kuin jouluna ja aamutkin ovat aikaisemmin valoisampia. Ollaan menossa kohti valoisia aikoja.

”Loppiaisena on puoli talven lunta satanut,” Sievissä tiedettiin kertoa. Eipä siis tänä talvena lunta juuri maassa ole, kun meilläkin on vain kolme, neljä senttiä. Oma traktori saa levätä koko talven. Ainoastaan halkokuorman ajoa näyttäisi siis olevan luvassa. Joulukuussa kerroin, että vanhan kansan mukaan talvesta tulee kylmä ja vähäluminen. Nyt tänään meillä on -26 astetta pakkasta, joten melko kylmältä näyttää ja tuntuu.

Sievissä sanottiin vielä: ”Minkälainen on ilma Loppiaisena, sellaista on kevättalvella.” Onkohan todella niin, että kylmää riittää maaliskuun lopulle saakka. En panisi pahakseni, jos vanha kansa olisi tässä asiassa väärässä.

Useat sanonnat puhuvat siitä, että Loppiaisena taivaan pitäisi olla selkeä ja näkyä paljon tähtiä. Silloin olisi luvassa hyvä vilja ja marjavuosi. Toivotaan, että on, vaikka mustikan ja puolukan varvut ovat paljaana eikä lumi niitä suojaa.

”Loppiaisena alkavat selkäviikot ja reikäleivät” ja ”Loppiaisena alkavat härkäviikot ja läpileivät.” Nyt alkavat siis vyön kiristykset, sillä kasvikset ovat jo nuhjaantuneet ja ruoka muutenkin vähissä. Onneksi meillä on Prismat, CM:t, Siwat ja Lidlit, niin ei tarvitse nälkää nähdä. Niissä sato on aina onnistunut.

Pakkaspäivä Joensuussa 1950-luvulla. Kuva Torikadulta. Opettaja Virtamon talo etualalla ja sen jälkeen opettaja Janne Kinnusen talo. Sitten eläinlääkäri Louis Anderssonin talo ja Niskakadun nurkalla elokuvateatteri Kino-Karjala ja hotelli Jokela. Toisella puolella Niskakatu Heino Pitkäsen liiketalo. Kuva Reino Pietarinen.

pakkas