Matinpäivä 24.2

”Matinpäivä on ensimmäinen kevätpäivä,” Keskisessä Suomessa sanottiin ja todentotta, kun linkosin Pihatien tänä aamuna, traktorin ikkunan läpi paistoi aurinko niin lämpimästi, että piti toppatakki heittää pois ja ajaa paitasillaan. Totesin, että kevät on tulossa.

Matilta pitäisi toinen silmä jo vuotaa vettä eli räystäiltä alkaa vesi valua ja sanotaankin, että ”Matti pitkäparta viekottelee lapsia seinustalle.” Kattojen reunoilta näkyy jääpuikkoja ja se on lapsille merkki viettää päivät seinustoilla lämpimässä.

”Matti maata näyttää, jos ei muualta niin kaivon pohjalta,” Viitasaarella sanottiin. Täällä Liperissä maata ei ole näkyvissä lainkaan ja lunta tulee lähes joka päivä. Kaivossakin on vettä niin, ettei sieltäkään vielä maa näy.

Matinpäivä aloittaa pyryt ja vasta puolet talven lumista on tullut maahan. ”Matti vasta lumiportit avaa,” nousiaislaiset väittävät. ”Matti laskee seitsemän lakkia kannon päälle,” sanotaan kun vähän pohoisemmassa sanotaan, että kahdeksan lakkia tulee vielä Matin jälkeen.

”Jos Matinpäivänä sataa lunta, niin lunta tulee vielä niin paljon, että koira peittyy kokonaan lumeen,” liperiläiset ennustivat. On siis tiedossa paljon lumitöitä näillä main.

”Jos Matinpäivänä sataa lunta niin, että hiiren jälki lumeen peittyy, niin kolmas halko jää riihestä polttamatta,” orimattilassa sanottiin. Pieni lumisade ennakoi siis lämpimiä ilmoja eikä puita enää tarvita kuin kolmasosa normaalista. Tuntuu lohduttavalta, sillä tammikuussa paloi koivuhalko niin, että liiterin takaseinä alkoi jo paikka paikoin paistaa.

Kun Matinpäivän jälkeen ensimmäisen kerran räystäät tippuvat pohjoiselta puolen kattoa, on yhdeksän viikkoa jäiden lähtöön.”

Kaunis tai edes puoli kaunis ilma Matinpäivänä tietää kaunista heinäkuuta ja pitkää kesää. Ainakin täällä on odotettavissa heinäpoudat ja pitkä kesä. Hienoa!

On muistettava, että Matinpäivänä ei saa kammata hiuksia, sillä se aiheuttaa hiusten lähdön. Matinpäivänä ei myöskään saa pitää neulaa rinnassa, sillä silloin alkavat pistokset kehossa. Jos Matinpäivänä menee vielä maate kerran herättyä, tulee koko vuodesta unelias ja veltto. Jos Matinpäivänä ompelee, tulee perheen jäseniin rupia ja pistoksia. Jos Matinpäivänä ryyppää maitoa, lehmät kuoleva kesällä ja jos Matinpäivänä syö perunoita, tulee ajoksia koko kehoon. Kun näitä varoo, niin kyllä kesä onnistuu!

Vielä ennättää Matinpäivänkin jälkeen ryhtyä lumilinnan tekoon. Kuva Joensuusta Rantakatu 7 pihalta ja kuvassa Ola ja Aino Teräsvuori, Joensuun Vapaaopiston perustajat.

antti