Karkauspäivä 29.2

Karkauspäivä sijoitettiin helmikuun viimeiselle eli 29. päivälle vuonna 2000. Sitä ennen karkauspäivä oli 24. päivänä helmikuuta eli Matinpäivänä. Matti ja muut sen jälkeiset helmikuun päivät siirtyivät yhdellä päivällä eteenpäin. Tästä siirtymästä on jäänne 25.2 kohdalla, missä vanhoissa kalentereissa mainitaan Talvi-Matti, vaikka virallinen Matinpäivä on 24.2.

Karkauspäivää on Suomessa vietetty keskiajalta lähtien. Muista kielistä poiketen, Suomen karkauspäivä-nimitys on periytynyt hyvin vanhoilta ajoilta. Samasta kantajuuresta lienee esimerkiksi englanninkielen leap-day eli hyppypäivä.

Suomen karkauspäivä nimitys on tullut vanhasta sauvakalenteristamme, jossa on reikä jokaisen päivän, viikon tai kuukauden kohdalla. Kun päivä vaihtui, tikkua siirrettiin yhdessä reiällä eteenpäin. Karkauspäivänä tikun siirto oli erilainen. Silloin tikku nostettiin reikään ja se laitettiin sitten takaisin samaan reikään, mistä se otettiin pois. Tikku siis hypähti eli karkasi pois paikaltaan mennäkseen takaisin. Siitä tulle karkaus-nimitys.

Karkauspäivästä on Suomessa ollut erityisesti vanhojen piikojen merkkipäivä. Karkauspäivänä neidit saivat kosia miehiä ja jos kosintaan suostuttiin, asia oli selvä. Jos kosintaan ei suostuttu, miesten piti ostaa naiselle hamekangas.

Vielä 1960-luvulla esitettiin vanhaa karjalaista tanhua, missä juuri karkauspäivänä laulettiin ”raatikkoon, raatikkoon, vanhat piiat pannaan!” Raatikko tarkoittaa hylkyä tai hoitamattomana hylkynä hylättyy. Ilomantsissa puhuttiin raatikkotaloista tai –ladoista, jotka oli hylätty hoitamattomana.

Koska karkausvuosi esiintyy vain joka neljäs vuosi, ei sille päivälle ole annettu mitään sääkalenterimerkkiä ja muitakaan varoituksia. Se on vain yksi päivä muiden joukossa.

Karkauspäivää lähellä on myös Vaahtokuu, joka juontaa juurensa parin tuhannen vuoden takaa. Tuolloin, Rooman valtakunnan ajalla, vuosi oli jaettu kolmeentoista kuukauteen ja tuota kolmattatoista kuukautta, vuoden kolmatta kuukautta, on nimitetty vaahto-, vahto- tai kevätkuuksi. Kun vuosi oli jaettu kolmeentoista kuukauteen, tähtivuosi meni jokseenkin tasan aurinkovuoden kanssa. Silloin ei tarvittu ylimääräisiä päiviä. Kun vuosi muuttui kahdentoista kuukauden mittaiseksi, tähti ja aurinkovuosi poikkesivat toisistaan, jolloin jouduttiin joka neljäs vuosi lisäämään yksi päivä eli karkauspäivä

Talvipäivä Joensuussa vuonna 1931. Kuva Länsisillalta Ilosaareen. Talo Ilosaaressa oli teatteritalo, josta tuli Suojeluskuntatalo ja sen paikalle rakennettiin 1955 Karjalan talo.

kanavaa