Filemon ja vastuupäivät

Filemoninpäivä on ollut jo ensimmäisissä kalentereissamme 1500-luvulta alkaen yhdessä Apolloniuksen kanssa. Tarinan mukaan Apollonius ja kristitty 300-luvun Roomassa, kun taas Filemon oli huilunsoittaja ja pakana. Apollonius ja Filemon olivat ystäviä keskenään.

Keisari Diokletianus määräsi 300-luvun alussa, että kaikkien oli uhrattava Rooman vanhoille jumalille mitä kristitty Apollonius ei voinut tehdä. Hän pyysi ystäväänsä Filemonia naamioitumaan Apolloniukseksi ja uhraamaan myös hänen puolestaan. Filemon suostui siihen mutta kun uhrauksen aika koitti, ei Filemon kyennyt uhraamaan, koska hänkin tunsi itsensä kristityksi. Niinpä keisari määräsi ystävykset hukutettaviksi ja hukuttaminen tapahtui 8. päivänä maaliskuuta 305.

Apolloniuksen nimi hävisi kalentereistamme vähitellen ja Filemonkin poistui nimiluettelostamme 1900-luvun alussa.

Filemoninpäivän sääennustus: ”Kun Filemon kovin vinkuu, niin silloin Otto (9.4) vettä oksentaa.” Siis jos Filemoninpäivän tienoissa on kunnon honkatuuli, se ennustaa Otonpäivän aikaista kevättä.

Maaliskuun Vastuupäivät sattuvat 9. ja 10. päiviksi maaliskuuta ja, kuten nimikin sanoo, päivät ovat vastuussa koko kuukauden ilmoista. Yleensä vastuupäivät ovat kuukauden neljä ensimmäistä päivää mutta jostain syystä maaliskuu poikkeaa säännöstä.

Hyrynsalmella sanottiin: ”Yhdeksäs ja kymmenes päivä maaliskuuta ne ovat vastuupäivät. Jos vielä silloin on tuuli pohjoisessa, niin on joka kuu koko kesän sinä aikana tuli pohjoisessa. Vaan jos on suvessa, niin on hyvä kesä.”

Tämän ennustuksen mukaan ensi kesä taitaa olla hyvä ja kevätkin tulee jo Otonpäivän tienoilla.

Vastuupäivän ensimmäisenä päivänä eli 9. päivänä suomalainen kalenteri oli tyhjä pyhimyksistä. Vasta 1600-luvulla kalenteriin ilmestyi lyhyt lause: ”40 marttyyriä.” Nämä marttyyrit surmattiin Armeniassa Sebasten kaupungissa vuonna 320.

40 marttyyrin sääennustus: ”Millainen ilma on marttyyrinä, sellainen on sää neljäkymmentä päivää peräkkäin.” Tämä Kuopiosta tullut ennustus on hyvin tyypillinen ja sitä esiintyy useiden päivien kohdalla poikkeuksena päivien pituus. Tämän mukaan tällaisella pilvisellä säällä mentäisiin huhtikuun loppupuolelle.

Arvo-poikaakin naurattaa, kun kevät koittaa. Kuva Kirkkokadulta Joensuusta vuonna 1929.

arvo