Vilhonpäivä 6.4

”Jos Vilhonpäivän yönä on pakkanen, on vielä neljäkymmentä pakkasyötä jäljellä; jolleivät ne ole peräkkäin, niin viimeiset ovat heinäaikana,” sanottiin useilla Suomen maatalouspaikkakunnilla kuten esimerkiksi Liperissä.

Siis jos on yöpakkasia tähän aikaan, näitä ilmoja on vielä 40 yötä jäljellä. Nyt täytyy sanoa kuin savolaiset: ”Voi olla tai voi olla olematta, kuka näistä pakkasista tietää.”

Kuitenkin kevättä kohti ollaan menossa. Päivälämpötilat ovat olleet pääsiäisestä alkaen plussan puolella ja tyypillisiä yöpakkasia on riittänyt. Tämä kevät on ollut oikea pilkki-ihmisen unelma ja kyllähän tässä meidän asunnon ikkunan alla pilkkijöitä on riittänyt. Kymmenkunta henkilöä istuu jäällä päiväkauden ja saalista tulee.

Ensi viikolla (12. – 14.4) on sitten suviyöt ja ne kertovat meille kevään ja kesän tulosta enemmänkin. Palaan niihin, kun tuo aika koittaa.

Keväthankia Hasanniemessä Joensuussa vuonna 1924. Kaarlo Herkamon kuvakokoelma.

vilho