Suviyöt 12. ja 13.4

”Juliuksen, Justinuksen ja Tiburtuksen vastaiset yöt ovat suviöitä. Jos niinä öinä kylmää, kylmää vielä yhdeksällä viikolla,” sanottiin Keski- ja Länsi-Suomessa. On myös toinen versio, missä sanotaan kylmien kestävän vielä yhdeksän yötä, jos suviyöt ovat kylmät. Etelä-Karjalassa sanottiin, että jos suviöinä kylmää, kylmää vielä 40 vuorokautta yhteen menoon. Siitä voi siis valita itselleen mieluisan pituisen kylmän, jos ensi ja seuraava yö ovat kylmiä.

Suviyöt ovat yksi niistä harvoista kirkollisista juhlista maassamme, jonka juuret ovat kauempana kuin kristinusko. Suviöistä puhutaan jo pakanallisena aikana ja sauvakalentereissamme näiden päivien kohdalla merkintä vuodenajan vaihtumisesta. Suviyöt ovat viimeinen pimeänaika, jonka jälkeen 14.päivänä huhtikuuta alkaa suvi. Suvi tässä tarkoittaa kesää.

Sauvakalentereissa tämä erotetaan niin, että Tiburtuksen päivänä 14.4 sauvan oksat on ylöspäin suunnattuna, kun sitä ennen ovat ovat alaspäin suunnattu. Tämä yön ja päivän erotus juontaa juurensa hyvin varhaiseen aikaan, jolloin vuodessa oli vain kaksi ajanjaksoa: Talvi ja kesä. Jos talven yli selvittiin, kesä oli paljon helpompaa ja voitiin olla lähes varmoja, että kun pahasta yönajasta on selvitty, luultavasti päivänajasta eli suvestakin selvitään.

Suviöistä katsottiin tuleva sää ja, kuten mainitsin, jos ne ovat kylmiä, kylmää kestää vielä eteenkinpäin. Kun huhtikuun alku on ollut hyvin lämmin, voidaan varmuudella kirjoittaa, että toukokuusta tulee viileä, ellei suorastaan kylmä. Huhtikuun ennustuksia ovat, että jos se on lämmin, toukokuusta tulee takapakkia ja kylmää: ”Jos huhtikuussa hatutta päin halkoja hakataan, niin turkit päällä toukotöitä tehdään,” sanottiin muun muassa Kiteellä.

Jos sään ennustaminen olisi näin helppoa, kuin tuossa kirjoitin, hätä ei olisi tämännäköinen. Pakka sekoittuu taas pahemman kerran, kun luemme sääennustuksen Vihannista: ”Vanhat suviyöt alkavat Markuksen päivää vasten (siis 25.4) ja niitä on kolme yötä. Niinä öinä ei saisi kylmätä. Jos ensimmäisenä vanhana suviyönä kylmää, kylmää vielä yhdeksänä yönä. Jos nämä yhdeksän yötä kylmää peräjälkeen, se ei vielä tee katovuotta mutta jos yhtenä yönä jää kylmämättä, se kylmä voi sitten tulla vaikka parhaana kesäsydännä. Jos suviöinä ei kylmä, silloin saa kylvää vaikka kannon nokkaan ja tulee hyvä vuosi.

Siis onko suviyöt 12-14. vai 25. – 27 huhtikuuta? Tässä on suuri ero, sillä kevät on paljon pitemmällä huhtikuun lopussa kuin puolivälissä. On myös sanottu, että Tiburtus on aina ensimmäinen yö, Yrjö toinen ja Markus kolmas. Tässä versiossa suviyöt on venytetty lähes kahden viikon mittaiseksi. Selitys tähän eroon voi olla siirtymisessä Juliaanisesta kalenterista Greoriaaniseen kalenteriin, jonka ero on noin 11 päivää. Mutta kuta tätäkin tietää ja koetapa tässä sitten säätä ennustaa.

Varma asia kuitenkin on, että Tiburtus on ja pysyy 14. päivänä ja silloin vanhan kansan mukaan alkaa suvi eli kesä.

Katajainen kansamme odottaa tässä suviöiden päättymistä ja suven tuloa.

suvipai