Yrjönpäivä ja huutoyö 23.4

Etelä-Karjalassa ja Itä-Suomessa Yrjön yönä on huudettu, että hän pitäisi kesällä koiransa kiinni. Koirilla tässä tarkoitetaan susia. Yrjöä tai Jyrkiä on pyydetty pitämään metsäsudet aisoissa, että karja saisi olla rauhassa kesällä.

Länsi-Suomessa Yrjönpäivänä seurattiin enemmän viljan kasvua ja syysrukiin talvehtimista. Kaiken takana molemmissa tapauksissa kyseessä on kuitenkin Pyhä Georgius eli Pyhä Yrjö.

Pyhä Yrjö eli Georgius oli roomalainen sotilas, jos kärsi marttyyrikuoleman 23. päivänä huhtikuuta vuonna 303. Yrjön maine alkoi kasvaa vasta 1100-luvulla, kun ristiretkeläiset ottivat hänet suojeluspyhimyksekseen ja yhdistivät miehen vanhaan lohikäärmetappolegendaan. Ristiretkeläisten mukaan Pyhä Georgius oli kristitty ritari, joka surmasi hirveän lohikäärmeen ja tällä lailla pelasti kuninkaan tyttären varmalta kuolemalta. Pyhä Georgius on koko Englannin suojeluspyhimys.

Pyhä Yrjö tuli Itä-Suomeen Venäältä ja oli nimeltään Georgij. Hän samoili Venäjän metsissä jo 400-luvulla ja yritti kääntää kansaa kristityiksi. Kulkiessaan Venäjän tiettömillä taipaleilla, halki risukkojen ja salomaiden, Georgij oppi tuntemaan villieläimet ja hänestä tulikin idässä villieläinten suojelija. Venäläinen runo kertoo, että villieläimet syövät ja juovat sitä, mitä Georgij on käskenyt heille antaa. Erityisesti Georgiassa Georgij on susien jumala ja siellä susia nimitettiin Pyhän Yrjänän koiriksi. Kun Karjalassa karjan uloslaskupäivä on perinteisesti ollut Yrjönpäivä, on luonnollista, että Pyhää Yrjänää on huudettu avuksi pitämään koiristaan kiinni. Tämä tapa levisi Viron kautta Ruotsiin saakka.

Lännen Georgius tuli puolestaan lännestä ja hänen nimensä tarkoittaa maanviljelijää. Lännen kristityissä maissa Yrjönpäivä on perinteisesti ollut toukopäivä, vaikka Suomessa toukotöiden aloittamisajankohta lienee vähän varhainen. Niinpä Länsi-Suomessa on ryhdytty tarkkailemaan syysviljojen kasvua ja siitä ennakoida viljan kypsymistä.

Kun Karjalassa ja Itä-Suomessa tulevan kesän ilmoja yritetään selvittää ottamalla kiinni sonnin kiveksistä, lännessä katsotaan syysrukiin itämistä ja siitä saatavan ensimmäisen uutispuuron nauttimisen päivää. Kuitenkin mies on sama Georgius mutta hän oppi eri tavat saapuessaan maahamme eri kautta.

Yrjönpäivä 23.4  on perinteisesti ollut karjan uloslaskupäivä ja silloin on Pyhää Yrjöä huudettu apuun. Kuvassa karjaa esitellään maatalousnäyttelyssä. Kaarlo Herkamon valokuvakokoelma.

georgi