Markuksenpäivä 25.4

Apostoli Markuksen kunniaksi nimetty päivä on ollut kalentereissamme jo kalenterien ilmestymisestä alkaen ja siinä se on pysynyt.

Apostoli Markus kääntyi kristityksi ja kulki lähetystyössä Paavalin ja serkkunsa Barnabaksen kanssa. Markus päätyi Egyptiin Aleksandrian piispaksi ja perusti koptilaisen kirkon. Hän koki marttyyrikuoleman 25. päivänä huhtikuuta vuonna 68. Markuksen luut salakuljetettiin Venetsiaan 800-luvulla ja siellä rakennettiin Pyhän Markuksen kirkko, jossa luita säilytetään.

Markuksenpäivää vietetään enemmän Länsi-Suomessa ja esimerkiksi vanhan kansa sääennustuksen koskevat niitä seutuja. Pääsääntönä näissä ennustuksissa on, että jos Markuksen yö on kylmä, kylmää jatkuu vielä 40 päivää ja Markuksen vilut vievät kolmasosan viljasta ja heinästä.

Savossa puhutaan kaali-Markuksesta ja Pohjois-Karjalassa taas kala-Markuksesta: ”Jos Kala-Markuksena kylmää, tulee huono kalavuosi,” sanottiin Enossa. Kylmä Markus ilmoittaa myös itäsuomalaisille kylmästä ja pitkästä keväästä. Sen vuoksi kutukalan pyytäminen on nihkeää.

Markus ennustaa myös toisenlaista ilmaa: ”Jos Markuksen aattoyö on leuto eikä vesi jäädy, jos verkko ei kohmetu, jos sataa tai tuuli henkii muualta kuin pohjoisesta, niin tulee hyvä ja lämmin kesä.”

Lämpimän Markuksen aattoyön ennustuksen mukaan: ”Kyllä pojat uskaltavat naimaan mennä, kyllä hyvä heinävuosi tulee ja paljon perunoita, että ämmät saa syödä,” eräjärveläiset tiesivät kertoa.

Vaikka Markus on yksi huhtikuun kolmesta suuresta nimipäivästä Yrjön ja huutoöiden lisäksi, Markus ei anna oikeastaan mitään lisätietoa tulevasta säästä.

Kylmä Markus tiesi kehnoja kalasaaliita. Eipä Arvi Tikankaan pilkkireissu kovin suurta saalista lupaile. Kuva Kuoringalta 1960-luvulta. Kuva Raimo Pyykön albumi.

markuss