Mamertuksenpäivä 11.5

Toukokuun 11. päivä oli vielä keskiajalla ilman nimeä mutta 1600-luvun puolivälissä tälle päivälle tuli nimi Mamertus. Vaikka oikeastaan kukaan ei tuntenut Mamertusta, nimi pysyi paikallaan 1900-luvun alkuun saakka.

Mamertus oli ranskalainen piispa Viennen kaupungista. Hän eli 400 – 475 jKr. Eurooppalaiset tuntevat Mamertuksen siitä, että hän pani alulle helatorstaita edeltävät ”Käyntipäivät,” jotka meille suomalaisille ovat säilyneet nimellä Kanttausviikot tai kanttauspäivä. Nykyisin päivää kutsutaan toukosiunauspäiväksi. Ortodoksinen kirkko viettää vielä näitä kanttauspäiviä. Kanttauspäivä on viides sunnuntai pääsiäisestä.

Viennen kaupungissa oli Mamertuksen aikana sattunut useita katovuosia. Katoa yritettiin torjua siten, että piispa ja kaupunkilaiset kulkivat kolme päivää kaupungin ympäri rukoille ja anoen, että tulevan kesän sato olisi riittävä.

Mamertuksenpäivänä vietetään nykyisin Ollin nimipäivää. Mamertuksesta on sanottu: ”Jos Mametuksena sataa, niin kaura kasvaa vaikka kalliolla.” Mamertuksenpäivä sateen ovat siis erittäin tärkeitä. Onneksi nyt sataa ja näin tulevan kesän sato on turvattu. Mutta jos: ”Mamertuksen yönä kylmää, menee kolmas halko pinosta, ja kolmas tähkä pellosta, eikä perunoita tarvitse ollenkaan istuttaa.”

Mamertuksen yö oli normaalin lämpöinen. Meillä mittari näytti aamulla +6 astetta, mikä vastannee ajankohdan keskiarvoa. Eli hyvältä näyttää.

Puusepänliike Hakkaraisen pihassa korjataan viljaa. Mamertuksen päivänä on varmaan satanut tuona vuonna.

vilja