Toinen helluntaipäivä

Helluntaipäiviä on perinteisesti kaksi ja Suomi taitaa olla ainoa Länsi-Euroopan maa, missä tätä perinnettä ei enää noudateta.

Vanha kansa on ollut sitä mieltä, että: ”Navetta pitää pestä helluntai-maanantai-iltana ja lihan suolavetta olla pesuveden seassa. Sitten ei tarvitsisi syöpäläisten kanssa tapella syksyllä, kun rupeaa lehmiä navetassa pitämään.” Siinäpä oivallinen keino karjatilallisille.

”Jos helluntai-maanantaina sataa niin paljon, että kirkon avain kastuu, sataa kesällä joka sunnuntai,” porilaiset sanovat.

Jos helluntai-maanantaina tulee, tuulee koko kesän,” Kontiolahdessa tiedetään. Nyt onkin tuullut melko kovaa useita päiviä. Tietääkö tämä tuulista kesää? Kun täällä ei ole satanut helluntain aikoihin, niin se tietää kuivaa kesää.

”Jos on heleä helluntai, niin on lämmin kesä,” liperiläiset sanoivat. Nyt voidaankin siis sanoa, että vanhojen ennusmerkkien mukaan meillä on odotettavissa vähä sateinen tuulinen lämmin kesä. Sehän sopii.

Sitten kalamiehille: ”Jos helluntai-maanantaina on ongella koko päivän, vaikka kalaa ei saisikaan, saa koko kesän runsaita kalasaaliita,” Heinävedellä sanottiin. Toinen keino suurille kalasaaliille on: ”Jos helluntai-maanantaina menee kirkonaikana kalalle, niin kesän kalasaaliit ovat suuret.” Kannattaa siis kalastaa tänä päivänä.

Jos Sohvinpäivänä (15.5) on lämmin, tulee lämmin kesä ja Sohvinpäivänä on juurikkaiden kylväminen aloitettava. Kuva Lehmosta 1950-luvulla.

sohvi