Petronellanpäivä 31.5

Petronella säilyi kalentereissamme vuoteen 1908 saakka ja Helka tai Helga jäivät nimipäiväkalenteriimme. Petronella on kuitenkin ollut yksi vanhimmista pyhimyksistämme. Hänestä on kirjallisia mainintoja jo 200-luvulta ja perimätieto kertaa, että hän olisi ollut apostoli Pietarin tytär, joka kuoli 100-luvulla.

Legendan mukaan Petronella olisi aloittanut syömälakon, koska ei halunnut avioliittoon. Syömälakko koitui hänen kuolemakseen ja saman tarinan mukaan viimeisen ehtoollisen olisi antanut Petronelalle hänen isänsä Pietarilta. Petronellasta on tullut naimattomien naisten päivä, jota ei taideta nykyisin paljon viettää.

”Jos Petronellanpäivää vasten ei kylmä, niin ei ole hallan pelko kovin aikaisin sinä kesänä,” Pielavedellä sanottiin. Hyrynsalmelaiset antavat ensimmäiselle kylmälle vielä tarkemman ajankohdan: Laurinpäivä 10. päivä elokuuta.

”Jos Petronellan päivänä vesi ei jäädy astiassa, niin ohra kasvaa vaikka kannon päässä,” liperiläiset viljelijät vahvistavat.

Jos siis Petronellan vastainen yö on lämmin, siitä pitäisi seurata lämmin kesä. Toukokuun puolivälin ennustukset aina Urbanukseen saakka olivat asiasta vähän epävarmoja. Urpohan (25.5) ennusti, että jos on lämmin Urpo, siitä seuraa kylmä kesä.  Myös Erkki (18.5) ennusti kylmää. Mamertus (11.5) sen sijaan ennusti hyvää kesää ja Kevät-Miikkulakin (9.5) ennakoi hyvää kesää.

Toukokuun lopun ennustukset Maksinus (29.5) ja Petronella lupaavat meille suotuisan kesän.

Nyt lienee uskottava, että kesästä on tulossa suotuisa ja hyvä. Elämme nyt tässä uskossa.

Petronellanpäivä on vielä hyvää istutusaikaa ja Karjalassa väitettiin, että Petronellanpäivä on etenkin pellavankylvölle parasta aikaa.

petronella