Kesäkuu ja Nikodemus

”Kesäkuussa kesä tulee, tuulkoon vaikka mistä,” Sonkajärvellä sanottiin. Vaikka tänä vuonna kesä tuli jo toukokuussa, vanhan kansan mukaan varsinainen kesä alkaa kesäkuussa ja päättyy elokuussa.

Kesä-sana kesäkuussa ei tarkoita kesää vaan se tarkoittaa kesantoa. Ennen vanhaan kesä oli suvi ja esimerkiksi Agricola käyttää aina suvi-sanaa puhuttaessa kesästä.

Kansanvalistusseuran kalenteri vuodelta 1890 kirjoitti kesäkuun sääilmiöistä seuraavasti: ”Ilma on nyt tavallisesti jo käynyt ’kesäiseksi’ ja sen mukaan on vaatetuskin sovitettava. Kesällä pitää vaatteiden olla ohuemmat ja kevyemmät kuin talvella sekä väriltään vaaleammat, ettei auringonvalo niihin pysty. Jos kuka on tottunut pitämään villavaatetta lähimpänä ruumista, voi sen nyt heittää pois, jos hän on muuten vallan terve, kuitenkin vasta sitten kun hän on käynyt muutaman kerran uimassa.”

Kalenteri mainitsee vielä, että vesikylvyt ovat terveellisiä, samoin purjehtiminen. Sitten varoitetaan kyykäärmeistä, jotka ovat kesäkuussa virkeimmillään ja kyyn purema on varsin vaarallinen. Myrkky on saatava pois ruumiista joko polttamalla purema jollakin syövyttävällä aineella tai imemällä myrkky pois.

Talon-Pojan Sää- eli Ilma-kirja vuodelta 1848 kirjoitti kesäkuusta: ”Jota enemmän Johanneksen päivänä sataa, sitä vähemmän sinä vuonna pähkinöitä tulee, mutta sipulia ja nauriita saadaan runsaammin.” Eipä talon-pojallakaan ollut kovinkaan paljoa kerrottavaa kesäkuusta.

Nikodemus on kesäkuun 1. päivänä ja Lapinlahdella Sanottiin: ”Jos nikoteemuksen kylmää. tulee katovuosi.” Nyt ei kylmä eikä siis katovuotta ole näköpiirissä. Vanha kansa on mieltänyt, että Nikodemuksen aikaan on viikon verran kylmäkausi ja sitten vasta lämpiää. Saa nähdä, kuinka tänä kesänä on tilanne.

Nikodemuksen päivänä voitiin kylvää ohraa ja pellavaa.

Kesäkuun alussa kala ei liiku ja onkin sanottu, että kun mustikka on raakileena, kala alkaa taas liikkua. Katsotaanpas nyt, kuinka kalat reagoivat, kun mustikka on ollut raakileena jo jonkin aikaa. Onkohan kalat ottaneet tämän huomioon.

Nyt on siis ihan virallisesti ja myös epävirallisesti kesä julistettu. Nauttikaamme siitä.

Kesä ja tramboliini. Siinäpä elämän maku.

kerkko