naistenviikko

Naistenviikkoa vietetään 18. – 24. heinäkuuta välisenä aikana. Tuon viikon aikana almanakoissa on vain naisten nimiä: Riikka, Saara, Marketta, Johanna, Leena, Oili ja Kristiina. ”Akkain viikoksi sanotaan heinäkuussa sitä viikkoa, jolloin on pelkkiä naisten nimiä. Sitä heinämiehet pelkäävät. Jos ei milloinkaan muulloin kesällä sada, niin kyllä akkain viikolla sataa,” sanoo vanha kansa.

Tämä väite ilmatieteenlaitoksen mukaan pitää osittain paikkansa, sillä naistenviikolla sataa useimpina vuosina ja viikko on perinteisesti ollut runsassateisin viikko. Poikkeuksiakin on ja tänä kesänä taita tulla sellainen.

Tänään on Saaran päivä kaikkine nimimuunnoksineen ja Saarasta sanotaan: ”Jos Saarana sataa, sataa Perttuun (24.8) saakka.” Ja ”Jos Saara kastelee kinttunsa, sataa seitsemän viikkoa.” Eipä taida tänä kesänä Saara kinttujaan kastella, joten poutaa riittää, jahka alkuun päästään.

Naistenviikkoa on kutsuttu myös kirppuviikoksi, sillä kirppuja havaitaan eniten juuri naistenviikolla, ainakin Lönnrotin mukaan.

Vesikesä vuonna 1924 Joensuussa Tori- ja Niskakadun kulmassa. Oikealla nykyisin Metropolin kulma ja vasemmalla Ison Myyn nurkka.

vesikes