Marketanpäivä 20.7

Vanhaan aikaan tämän päivän sankari oli Elias. Vielä 1600-luvulla almanakoissa, virsikirjoissa ja kalentereissa päivää vietettiin profeetta Eliaan kunniaksi. Elias siirrettiin 1700-luvun vaihteessa huhtikuulle ja tälle päivälle laitettiin Margareta eli Marketta.  Etelä-Europassa Margaretan päivää vietettiin 20. heinäkuuta. 1300-luvulta alkaen mutta esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa Markettanpäivää vietettiin 13.7. Myös Suomessa nimi laitettiin aluksi 13.7 paikalle mutta siirrettiin sitten nykyiselle paikalleen.

Margareta on naisten viikon toinen nainen ja hänestä on sanottu, että ”Kreeta on kusihäntä” tai ”Marketta vesiperse” tai ”Reetta pissiin pirahuttaa”.

Marketan sade tiesi seitsemän viikon sadetta yhteen menoon. Marketta oli niin varma sadettaja, että silloin sanottiin: ”Reetanpäivänä sataa jopa poutapilvet,” niin varma on Reetan sade.

 ”Jos käki kukkuu Marketan päivän (20.7) jälkeen, tulee lämmin syksy?” Tämä sanonta perustuu siihen, että uskottiin, että Marketanpäivänä käki muuttuu haukaksi ja lopettaa kukunnan. Jos jostain syystä käki on vielä Marketanpäivän jälkeen käki ja kukkuu, niin silloin säässä tapahtuu jotain epätavallista. Päätettiin, että syksy on lämmin. Nyt vaan käen kukuntaa kuuntelemaan.

Siltakatu Rantakadun kulmasta 1900-luvun vaihteessa. Oikealla Otto Brunströmin tornitalo nykyisen SOKOKSEN paikalla. Vasemmalla vanha Kuopiontie, joka suljettiin vuonna 1898 ja yhdistettiin Vapaudenpuistoon. Keskellä oleva tie on nykyinen Siltakatu.

marketta