Magdaleenanpäivä 22.7

Magdaleenasta sanottiin ”Ves-Mateli tai Kus’ Mateli” ja jos naistenviikon Magdaleena tai Matleena antoi sadetta, se tiesi huonoa loppukesää.

”Jos Kus’ Matelina sataa, sataa joka päivä pärttyliin (24.8) asti, mutta jos silloin on poutaa, riittää poutaa Pärttyliin,” Pielavedellä tiedettiin. Näyttää siis melko ankealta tämä loppukesä.

Suomalaisissa kalenterissa tämä päivä on aina ollut Maria Magdaleenan päivä. Nimi lyhennettiin 1700-luvulla Magdaleenaksi ja myöhemmin nimi suomalaistui Matleenaksi ja Leenaksi.

Maria Magdaleena syntyi vuoden 1 paikkeilla. Jeesus karkoitti Magdalan Mariasta seitsemän demonia ja hänestä tuli Jeesuksen seuraaja. Magdalan Maria oli näkemässä, kun Jeesus ristiinnaulittiin. Legendan mukaan Magdalan Maria kuoli 22. päivänä heinäkuuta ensimmäisen vuosisadan puolivälissä.

Matleena on neljäs naistenviikon päivä. Ensimmäinen oli 19.7 Saara, toinen Margareeta, kolmas Johanna ja neljäs 22.7 Magdaleena. Kun naistenviikko oli heinätysviikko, sitä pelättiin ja siitä alkoi akkain viikko –nimitys. ”Akkain viikolla sataa aina,” kuului yleinen hokema kaikkialla Suomessa.

Vesikesä kasteli Joensuussa Hämäläisen tontin Rantakadulla.

vesik