Ollinpäivä 29.7

Kaikkein vanhimmissa suomalaisissa kalentereissa päivä on ollut Olavin päivä ensin Olofin, Olauksen ja Olavuksen. Olavi otettiin käyttöön 1800-luvun lopulla.

Pyhä Olavi on yksi neljästä Pohjolan suurista pyhimyksIstä. Tanskalaisilla on Pyhä Knut, ruotsalaisilla Pyhä Erik, norjalaisilla Pyhä Olavi ja suomalaisilla Pyhä Henrik.

Olav Haraldson kuului norjan kuninkaalliseen sukuun ja hän taisteli Englannissa ja Ranskassa 1000-luvun vaihteessa. Matkoillaan hän kääntyi kristityksi. Hän palasi Norjaan ja ryhtyi levittämään kristinuskoa ja yhdistämään Norjan eripuraisia heimoja yhteen. Hän oli 14 vuotta Norjan kuninkaana ja sitten hänet syrjäytettiin. Olav kuoli yrittäessään takaisin valtaan 29.7.1030. Olav julistettiin pyhimykseksi vuoden kuluttua kuolemastaan ja hän nousi nopeasti koko Norjan suojeluspyhimykseksi.

Olavin tai Ollin päivä on pantu merkille myös Suomessa, sillä tälle päivälle on runsaasti eri sanontoja ja sääennustuksia. Vanhan kansan mukaan syksy alkaa Ollista: ”Syystä Uolevista, kevättä kynttelistä,” tai ”Yötä Uolevista, päivää Paavalista.” Tämä päivä onkin pimeän alku siinä mielessä, että yötön yö päättyy 29.7. Ollin päivänä tultiin sisätiloihin ja kynttilät pantiin palamaan: ”Ollina viikate heinään ja kynttilä seinään.”

Ollin päivä oli heinän korjuun aika tai paremmin Ollin päivän jälkeinen päivä, sillä: ”Ollinpäivänä ei saa korttakaan niittää, vaikka olisi kuinka hyvä pouta, sillä lehmät tulevat pyörötautiin.” tai ”Uotinpäivänä ei saa korjata heiniä niityllä, muuten karhu tai susi syö lehmän taikka käärmee pistää ja vahingoittaa eläimiä.”

Ollinpäivä sade tiesi seitsemän viikon sadetta. Tätä samaa ennustettiin naisten viikolla jokaisen naisen kohdalla. Nämä päivät olivat kriittisiä heinän korjuun kannalta, että niiden aikainen sade tiesi kaikin puolin huonoa syksyä.

Ollinpäivänä pantiin onget oksaan odottamaan seuraavaa kevättä ja Ollinpäivänä karkotettiin syöpäläiset talosta laittamalla päre kynnyksen yli ja lausuttiin loitsut. Syöpäläiset lähtivät marssien ulos eivätkä tulleet takaisin ennen kuin kylmän aikana. Ollinpäivänä varisteltiin lepän tai koivun oksilla vettä kynnykseen ja keväällinen keritsemätön karitsa tuotiin sisään. Vettä tiputettiin oksista vettä myös nurkkiin ja ruokapöydälle sekä penkin päähän. Silloin pahat henget karkotettiin ulos talosta ja voitiin asettua taloksi kesän jälkeen.

Kalakaveri Olli ja Ollinpäivän lohi vuonna 2006 Kuoringalta.

olli