Elokuu ja seitsemän marttyyriä

Elokuu on saanut nimensä eloista eli tässä kuussa alkaa elonkorjuu. Viljat ja kasvikset alkavat kypsyä ja nyt päästään pelloilla ja kasvitarhaan. Elokuuta on myös sanottu mätäkuuksi ja kylvökuuksi.  Kosteuden vuoksi kaikki pilaantuu ja mätänee nopeasti. Siitä mätäkuu ja kylvökuu nimitys tulee, koska elokuussa aletaan kylvää syysruista.

Elokuussa tulevat ensimmäiset hallat ja vettä sataa taivaalta runsaasti. Elokuu onkin sademääriltään mitattuna runsaimmin satava kuukausi. Säät muuttuvat tuulisemmaksi kuun loppupuolella ja syksy saapuu.

Sienet nousevat elokuussa, vaikka tänä vuonna sieniä on saanut jo jonkin aikaa heinäkuussakin.

Elokuun 1. päivänä vietetään Mairen nimipäivää. Perinteisesti tätä päivää on muistettu Pietarin kahleista vapautumisen päivänä.  Messukalenterissa vuonna 1488 elokuun 1. päivän kohdalla luki: ”Vincula Petri”, mikä tarkoittaa Pietarin kahleita. Agricolan rukouskirjassa vuodelta 1544 mainitaan ”Pyhän pietarin Fankeus”  ja aina vuoteen 1907 elokuun 1. päivänä on muistettu näitä asioita. Sitten kuvioihin tuli Maire.

Ortodoksisella puolella tätä päivää vietetään seitsemän makkabealaismarttyyrin kunniaksi ja Vuonnisessa sanottiin: ”Makovein hallat ja spuassunpäivän hallat, ne hallat kun mänöö ylitse, niin siitä ei tule toisia kotvilleh.” Nytpä ei näytä Makovein halloja tulevan ja, kuten aiemmin kirjoitin, ensimmäiset hallat tulevatkin lokakuussa. Saa nähdä kuinka tässä ennustuksessa sitten käy.

Inkerissa Kurvitsan kylässä oli tapana tappaa härkä ennen Makoffinpäivää ja syödä se sitten Makoffina. Ei ole tietoa, mistä tämä tapana on tullut.

Elokuussa tutkailtiin syksyn merkkejä ja marjan poimimisen enteitä: ”Kun on puolukka puolikypsä, niin on pelto koko kypsä.” Tätä voi seurata jo tähän aikaan ja näyttääkin siltä, että puolukka alkaa jo punertaa ja kaura on jo vaalennut pellolla.

”Sumu illalla, halla aamulla” tai ”Kuhilas pellolle, päre seinään.” Kuhilas on viljanlyhteistä kuivatusta varten tehty rakennelma.

Talon-Pojan Ilma eli Sää-kirja vuodelta 1773 kirjoitti: ”Kirkas taivas tämän kuun Marian päivänä on hyvä merkki.” Tätä ennettä jäämme odottamaan 15. päivään saakka, jolloin on Syys-Marian päivä.

Kansanvalistusseuran kalenteri vuodelta 1890 kertoo säätieteellisistä ilmiöistä seuraavaa: ”Keski ja loppukesällä kypsyvät marjat ja hedelmät ja ovat ylimalkaan terveellisiä syödä, jos ovat aivan kypsyä tai keitettyjä.” Sen jälkeen puhutaan raa’an marjan syömisen vaaroista ja varoitetaan kolerasta ja punataudista. En kyllä ymmärtänyt lainkaan, mitä kirjan otsikko ja marjan kypsyminen liittyvät toisiinsa mutta kaipa joku viisaampi osaa tämänkin kertoa.

Syksyä odotellaan ja vanhan kansan mukaan Olli oli ensimmäinen syksyn merkki. Toinen on sitten Lauri 10. päivä elokuuta.

Sota-aikana viljakeruu tapahtui käsipelillä ja sotilaita laskettiin lomille viljakeruuseen. Kuva vuodelta 1943 Liperistä. Kuva Irja Kastarisen albumi.

heinatus