Samulinpäivä 20.8

Vanhimmissa kalentereissamme vuosilta 1488 ja 1544 tämän päivän kohdalla on vietetty Bernhardin päivää. Bernahard on ollut tämän päivän nimipäivänä aina 1700-luvun vaihteeseen saakka, jonka jälkeen nimipäivä muuttui Samueliksi. Samuel tai Samuli on saanut pitää tämän päivän itsellään sen jälkeen. Virsikirjoissa Samulin rinnalla mainitaan joskus Athanasios.

Samuli on perinteisesti ollut rukiinkylvöpäivä: ”Samuli kylvön aloittaa, Mooses (4.9) lopettaa,” Nousiaisissa sanottiin. Erityisesti Sakkeuksenpäivänä (23.8) kylvetty rukiista tulee oikein sakea.

Samulin jälkeen tulevasta myrskystä, hattutuulesta, voidaan laskea yhdeksän viikkoa. Silloin tulee talvi.

Mielenkiintoinen väite on, että Maria on Maunon (19.8) jalkavaimo ja ”Mitä Mariana, sitä Maunona.” Tästä tullaan kauheaan vanhaan sanontaan: ”Joka kuulee käen kukkuvan Maijanpäivän jälkeen, kuolee sinä vuonna.” Joissain paikoissa Maijanpäivä muuttuu Maunonpäiväksi ja muutamissa paikoissa Mauno on muuttunut Samuliksi. Olisiko tässä käynyt niin, että Maijanpäivänä voi vielä kuulla käen kukuntaa mutta ei enää Maunona eikä etenkään Samulina?

Kun rukiinkylvöstä ei löytynyt valokuvaa, niin laitetaan kuva rukiinleikkuusta 1920-luvulta.

samuli