Pirkonpäivä 7.10

Lokakuun 7. on jo 1400-luvulta alkaen omistettu Pyhälle Birgitalle. Nimi on vaihdellut Birgitmässan ja Pirkon välillä mutta päivä on ollut sama yli 600 vuotta. Birgitta on Ruotsin tunnetuin pyhimys ja koko Euroopan suojeluspyhimys.

Birgitta syntyi ylhäiseen, kuninkaalliseen sukuun vuonna 1303. Hänet naitettiin jo 13-vuotiaana ja hän synnytti kahdeksan lasta. Birgitta omistautui uskonnolle miehensä kuoleman jälkeen. Hän oli jo pienenä tyttönä nähnyt näkyjä Kristuksen kärsimyksestä. Birgitta muutti Roomaan 1350-luvulla ja sai paavilta luvan perustaa oman sisarkunnan. Birgitta kuoli vuonna 1373 ja hänet julistettiin pyhimykseksi vuonna 1391.

”Riitta jos vesittelee, niin vesittelee viikon,” on Birgitan päivälle annettu sääennustus. Nyt ainakaan täällä ei ole pelkoa vesisateesta, sillä aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta.

Pirkonpäivänä alettiin valmistaa nuottaa mutta entiset kalavehkeet on kiireesti laitettava veteen, sillä pikkusiika alkaa jo kutea ja muikkukin on parhaillaan viihteellä liikkuen parvissa. Nyt kalalle ken sinne halajaa.

Nyt kaikki kalaan, sillä saaliit ovat suuret. Kalastusta Pielisjoessa 1930-luvun taitteessa. Ossi ja Kaija Aarnion albumi.

pirkko