Vainajien muistelupäivä, Dimitrin lauantai

Yleisiä vainajien muistelupäiviä on Suomen ortodoksisessa kirkossa neljä vuoden aikana: Viikko ennen suuren paaston alkua, lauantaina helluntain edellä, Dimitrin lauantai ja Tuomaan sunnuntai. Ortodoksit muistelevat vainajiaan myös muulloin, jolloin esimerkiksi omaiset voivat pyytää pappeja pitämään haudoilla litanioita tai ns. panihidaa eli muistojumalanpalvelusta. Vainajien muistaminen ortodoksisessa kirkossa on monipuolista, rikasta ja palvelukset ovat kauniita sekä mieleenpainuvia.

Nyt vietettävä Dimitrin lauantai on saanut nimensä suurmarttyyri Demetrioksen alla vietettävästä juhlasta. Karjalassa Vainajien muistopäivää kutsuttiin muistosuovattaksi tai muissinpäiväksi. Karjalassa päivää vietettiin erityisen hartaasti ja koko päivä muisteltiin rukouksin ja hiljaisesti. Vuokkiniemessä oli tapana paastota muistopäivän edeltävinä keskiviikkona ja perjantaina. Pirtti oli pestävä puhtaaksi ja ruoaksi oli laitettava kalaa ja lihaa.

Uskottiin, että vainajat tulevat vierailemaan kotitaloihin muistinsuovattavana ja silloin tupa on oltava puhdas, että vainajat näkevät taloa pidettävän hyvin heidänkin jälkeensä. Jos koko pirttiä ei ennättänyt pestä, niin ainakin tuvan kolme siltalautaa piti pestä erityisen puhtaaksi.

Uhtualla oli tapana viedä naapureihin leipää, kukkoa ja piirakoita, että naapurit rukouksissaan muistaisivat myös lahjojen antajia.

Jyskyjärvellä pöytä oli tehtävä koreaksi ja siihen oli laitettava paljon erilaisia ruokia. Kynttilät sytytettiin ja ovet aukaistiin. Sitten talonväki meni rukoilemaan vainajien puolesta tunnin ajaksi ja antoi näin mahdollisuuden kuolleitten kokoontua pöydän ääreen nauttimaan pöydän antimista. Sen jälkeen elossa olevat asettuivat pöydän ääreen ja ruokailu alkoi.

Myös hautausmaille vietiin ruokaa ja tuolloin rukoiltiin erityisen hartaasti vainajien puolesta. Itkijämummon itkivät haudoilla ja murehtivat vainajiaan.

Muissinsuovatta oli tärkeä hiljentymisen aika ennen joulupaaston alkamista.

Vainajien muistelupäivä on nykyisin muuttunut pakanalliseksi halloweeniksi mutta ortodoksinen kirkkoon on säilyttänyt vanhan perinteen. Kuva Uudesta Valamosta Papinniemeltä.

vainajien