Simonpäivä 28.10

”Simo siltoja tekee, Antti (30.11) aisoilla ajaa,” tai ”Simo siltoja tekee, Martti (10.11) maata vahvistaapi, Antti (30.11) aisoilla ajaa, Nikolaus (6.12) nivoopi kiinni” ovat hyvin yleisiä sanontoja, jotka muistetaan laajalti vielä nykyisin. Simonpäivänä järvien ja lampien pinnat alkavat jäätyä ja Antin päivänä viimeistään hevospelit on muutettava rekivälineisiin.

Simo mainitaan ensimmäisen kerran kalentereissamme apostolien Simonin ja Judas Taddeuksen nimipäivänä vuonna 1338. Taddeuksen nimi tiputettiin pois vuonna 1900 ja päivä siitä pitäen ollut pelkkä Simon päivä. Simonpäivä on ollut merkittävä päivä siinä mielessä, että silloin saatiin ensimmäisen aavistus seuraavan kevättalven ja kesän ilmoista: Simonpäivänä jos tuuli on pohjoisesta, tulee niin pitkä kevät, että karjan rehu loppuu kesken. ”

Tuuli on ollut kaakonpuoleinen koko viikon, joten kevät ei ole pitkä. Tämän vahvistaa eräs Kuorevedeltä tuleva sääennustus: ”Jos metsä on Simona lehdetön, niin vappuna on maa paljaana.” Kevät tulee siis lähes normaalina aikana. Kaakkoistuulesta on Karjalassa sanonta: ”Simon tuuli kaakosta, kuivaa talven lumet” tarkoittanee vähälumista talvea.

”Millaiset ilmat Simona, sellaiset kylvön aikana.” Simonpäivän ilmat ovat olleet normaalia kylmempiä ja ensilumikin saatiin Simon alla 25.10.. Tämän mukaan kylvökausi olisi ainakin viileä. Sateesta ei ole vielä tietoa.

Siis ennustan kylmää ja vähälumista talvea, joka päättyy normaalina aikaan. Alkukesä on viileä ja tuulinen. Tästä on hyvä lähteä kevään ennustuksia tarkentamaan.

Simonpäivä on perinteisesti ollut siantappopäivä, jolloin jouluporsas on teurastettu. Sialle on syötetty Simonpäivän alla puuroa, missä on ollut iso voisilmä. Voisilmän tarkoitus on ollut kasvattaa sialle pehmeä karva, joka on helppo kaltata pois.

Kun sika on tapettu, talon poikien piti kantaa saparo sikalaan ja sanoa: ”Se on kyllä raskas.” Samalla saparoa kannettiin olkapäällä osoittamaan, kuinka painava se todella on. Tällä lailla osoitettiin sikalan sioille, kuinka suureksi teurastettu sika oli.

Simonpäivä oli ns. korttopäivä, jolloin ei saanut aloittaa mitään suurempaa työtä, sillä ne eivät kuitenkaan onnistuisi.

Simo on antanut hyviä kalasaaliita ja etenkin siika ja muikku kutevat vielä, vaikka kutuaika alkaakin olla lopuillaan.

Ensimmäinen avanto jääveistoksineen kesämökillä vuoden 2009 marraskuussa. Kuva Terttu Repo-Tarma.

simo