Sään arvauksista

Kun monet suuret säänarvauskeskukset ovat ennustelleet tulevan talven säitä, niin voin hyvällä syyllä minäkin sotkeutua asiaan ja antaa oman tulkintani talven säihin. Minun arvaukseni perustuu vanhan kansan sääennustuksiin ja ikiaikaiseen viisauteen.

Tänä syksynä amerikkalaiset pitkän ajan sääennustajat ennustivat kovaa pakkastalvea alkaen, kun tanskalaiset kertoivat harvinaisen leudon talven olevan tulossa. Ääripäät on siis asetettu eli voi olla kylmää tai sitten ei.

Venäläiset säätieteilijät ovat jo useana vuotena ennustaneet pienen jääkauden alkavan näinä vuosina. Tähän kuoroon on nyt yhtynyt amerikkalainen taloustieteilijä Martin Armstrong, joka blogissaan 12. marraskuuta kirjoitti asiasta.

Jo aiemmin syksyllä kirjoitin, että syksystä tulee lämmin ja pitkä. Näinhän siinä kävi, sillä syys- ja lokakuu olivat itse asiassa harvinaisen lämpimiä.  Tämä ennustus sattui siis kohdalleen.

Talvi tuli sitten kertarysäyksellä ja lunta etenkin Etelä-Suomeen saatiin oikein kunnolla. Meidän korkeudellemme lumi satoi vasta torstaina 10. päivä marraskuuta. Tästä en blogissani maininnut mitään enkä sitä osannut arvioidakaan.

Vanhan kansan mukaan marraskuun talvi ei tule kestämään ja onkin siis odotettavissa lämpimiä ilmoja jo marraskuun toisella puoliskolla ja myös joulukuussa. Välillä on pikku pakkasta mutta loppuvuosi on lämmin. Lunta tulee vähän ja monta kertaa sataa vettä.

Samoin tammikuu tullee olemaan lämmin, kuten Martinpäivänä ennustus kertoi: ”Jos Martti paukkuu, niin tammi tiukkuu.”

Helmikuu on kylmä, maaliskuu on normaali pyryineen ja pakkasineen. Huhtikuussa kevät tulee kohisten ja kuun loppupuolella lumet ovat sulaneet. Koko talvi on vähäluminen, joka edesauttaa nopeaa kevään tuloa.

Saas siis kattoo, kenen ennustus on tarkin. Nyt ovat vastakkain vanha kansa ja suurimmat tietokoneet sekä venäläiset, joilla on omat metodinsa.

Talvimaisema Joensuun kirkkomäeltä 1950-luvulta. Taustalla Repolan saha ja edessä Hallman Oy makasiinit.

repola