Klemetinpäivä 23.11

Tämä vanha nimipäivä tuli suomalaiseen kalenteriin vuonna 1544, kun Agricola kirjoitti virsikirjan saatteeksi: ”P. Clementin todhistajan ja piispan päivä on talven alcu.”

Nykykalenteri on syrjäyttänyt Klemetin nimipäivän ja laittanut tilalle Ismon. Klemetti on kuitenkin ollut kalenterissamme jo pakana-aikoina ja päivää on pidetty tärkeänä sään taitekohtana. ”Kun on Katriinan liukkaat ja Klemetin liukkaat olleet, silloin voidaan odotella talven saapuvan,” koivistolla sanottiin.

Yleisesti on puhuttu Liisan liukkaista mutta Klemetin liukkaat ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Vanha kansa on kuitenkin pitänyt Klemettiäkin lämpimien ja liukkaiden kelien lähettinä.

Klemetti-nimen sanotaan tulleen Pohjoismaihin jo ennen ajanlaskumme alkua ja sen alkuperä on pakanallinen. Vasta 300-luvulla nimi sai kristillisen luonteen, jolloin päivää ryhdyttiin juhlimaan piispa Clementin mukaan. Klemet koki marttyyrikuoleman vuonna 96. Hänen sanottiin olleen Pietarin oppilas ja Rooman piispa Pyhän Pietarin jälkeen.

Suomalaisessa muinaisrunoudessa Klemetti on vääntynyt Litvetti-nimeksi ja tästä nimestä sanotaan polveutuvan sukunimet Miettinen ja Miettunen. Muinaisrunoudessa Litvetti on ollut ”veen isäntä ja veen kuningas”. jolta kalastajat ovat pyytäneet kunnon kalasaaliita.

Vanha kansa on Klemetiltä odottanut suojasäätä, kuten Liisalta ja Kaisalta. Onhan vanha sanonta Liisan liukkaista ja Kaisan kaljamista vieläkin hyvin tuttu ihmisten mielissä. Klemetistä sanotaan: ”Jos Klemettinä on suoja, tulee leuto talvi Matin päivään (24.2) saakka.” Tämä vahvistaa esittämääni käsitystä, että talvi tulee vasta helmikuussa. Tietenkin pieniä pakkasjaksoja voi välissä olla.

Klemetin päivän jälkeen vanha kansa on ryhtynyt odottelemaan joulua. Nykyisin joulua on toitotettu jo kuukauden päivät.   

Liisan ja Klemetin liukkaat eivät menneet ohi tänäkään vuonna, sillä minä kaaduin Liisan päivänä ja varmaan selässä niksahti joku nikama aiheuttaen toisen jalan tuskan. Pitää mennä kansan parantajan luo hoitoa saamaan.

”Kun Katriinan ja Klemetin liukkaat ovat menneet, voidaan ryhtyä odottamaan joulua,” sanottiin ennen vanhaa. Klemetin ajelulla Noljakassa.

klemetti