perjantai 13. päivä

Vuoden 2017 tammikuun 13. päivä onkin mielenkiintoinen, sillä siihen sattuu kolme vanhan kansan merkkipäivää.  

Perjantai 13. päivä avaa epäonnen päivän ja vuoden, sillä on sanottu, että jos perjantai 13. päivä sattuu tammikuulle, se merkitsee epäonnea koko vuodelle. Tänä vuonna perjantai 13. päivä sattuu vain kahdesti: nyt tammikuussa ja toisen kerran lokakuussa. Yleisemmin voi sanoa, että aina kun kuukausi alkaa sunnuntaina, 13. päivä on perjantai.

Tämä epäonnen päivän uskomus lienee tullut kahdesta eri lähteestä: Perjantai on vanhan kansan mukaan ollut epäonnen päivä eikä silloin saanut aloittaa mitään uutta työtä, ei laskea karjaa laitumelle, ei kihlautua eikä yleensäkään tehdä tai aloittaa tärkeää. Perjantaita pidetään Kristuksen ristiinnaulitsemispäivänä ja siksi se on huonon onnen päivä.

Luku 13 päivä on epäonnen luku ollut jo ammoisista ajoista alkaen. Kabbalassa on numerologinen selitys tästä luvusta. Siinä lukuja lasketaan yhteen ja jos päädytään lukuun 13 (tai 4 kun em. luvut lasketaan yhteen), merkitsee se tietämättömille epäonnea mutta valaistuneille onnenpäivää. Tällä luvulla on sitten yritetty selittää kuninkaitten kuolemia, luonnonmullistuksia tai muita historiallisia tapahtumia.

Kansan parissa nämä kaksi on yhdistetty ja mukaan on liitetty monenlaista epäonnea ja varoitusta. Esimrkiksi hiusten tai kynien leikkuuta ei pidä suorittaa epäonnenpäivänä. Nämä tuovat suruviestin taloon.

Sänkyä ei saa siirtää epäonnenpäivänä, sillä tämä tuo huonot unet, avioliittoa ei tule solmia eikä illallista pidä nauttia 13 ihmisen kanssa.

Musta kissa ja perjantai 13. päivä ovat pahin mahdollinen yhdistelmä. Sen tuomaa epäonnea ei voi muuttaa tai poistaa.

Tälle päivälle sattuu myös Nuutti, joka on virallinen joulun loppumispäivä. Tämän jälkeen alkaa pitkä pyhäton jakso, joka päättyy vasta pääsiäiseen huhtikuulle. Nyt vaan vyötä tiukemmalle ja kesättä odottamaan.

Kolmas tapahtuma tälle päivälle on talvennapa, joka sekin on 13. päivä. Ennen vanhaan vuosi jaettiin kahteen osaan Talveen ja kesään. Ensimmäinen talvipäivä eli talviyö oli 14.10 ja vastaavasti suviyö oli 14.4- Näiden välissä on sitten talvennapa eli sydäntalvi, joka sattui 13. päivään tammikuuta ja keskikesä 13. päivään heinäkuuta.

Tammikuussa on hyvä hiihdätellä. Kuva Joensuun satamasta vuonna 1929. Hiihtäjät ovat Naimi Aarnio ja hänen poikansa Ossi Aarnio.

hiihtoa