Antonius, Tyni 17.1

Pyhä Antonius eli 300-luvulla Egyptissä ja hänen sanotaan perustaneen ensimmäisen luostarin. Antonius syntyi rikkaiden vanhempien lapsena ja sai heiltä suuren perinnön. Hän ei kuitenkaan pitänyt rahoja itse, vaan lahjoitti kaiken pois ja meni erämaahan rukoilemaan.

Antoniuksen ympärille kerääntyi opetuslapsia ja erakkoja ja tästä sanotaan syntyneen ensimmäinen luostarilaitos. Antonius kuoli vuonna 358.

Antoniuksen nimi tuli suomalaiseen kalenteriin jo 1400-luvulla. Vanhimmssa seinämaalauksissa Antoniuksen kanssa on kuvattu sika. Esimerkiksi Kalannin kirkossa, missä on yksi vanhimmista Pyhä Antoniuksen kuvista, hän on kuvattu ruskea munkinkaapu yllään, toisessa kädessä sauva ja toisessa kello. Antoniuksen jäljessä seuraa sika, mikä kuvaa luostariveljien ”Antoniittien” kasvattamia sikoja veljeskunnan hyväksi.

Antoniuksesta on tullut sikojen suojelija ja hänen päivänään pitää syödä sian sorkkaa. Antonius tai nykypäivänä Toni on jäänyt vähemmälle huomiolle, koska hänen päivänsä sattuu niin lähelle suomalaista Henrikin päivää. Pyhä Henrik on meidän suurin pyhämme ja siihen päivään on mahdutettu mitä monenlaisimpia tapoja, sääennustuksia, uskomuksia ja taikoja. Henrikin päivää vietetään 19. päivänä tammikuuta.

Talven selän taittumiseen on vielä aikaa muutama viikko, joten vielä on hyvää aikaa ihailla talvista luontoa. Kuva Joensuun kanavasta 1930-luvun taitteessa.

talvikanava