Kallenpäivä 28.1

Jos Agricolan kalenterissa vuodelta1544 päivän kohdalla luki Carolus. Tämä nimi on pysynyt siitä pitäen aina meidän päiviimme saakka. Nimi on vain muuttanut muotoaan. Nyt nimipäivää viettävät Kalle ja Kaarlo.

Alkuperäinen Carolus oli Ranskan kuningas Kaarele Suuri, joka eli 742 – 814. Kaarle Suuri valloitti suuren osan Länsi-Eurooppaa ja vuonna 800 hänet kruunattiin Rooman keisariksi. Kaarle kuoli vuonna 841 ja hänet julistettiin autuaaksi 1100-luvulla.

Kaarle ei meillä Suomessa ole noussut suureksi juhlapäiväksi mutta Etelä-Euroopassa hänellä on vakiintunut kannattajajoukkonsa. Meillä ihmetellään enemmän sitä, että miksi suuri sotapäällikkö voi olla pyhimys. Roomalainen kirkko sanoo kuitenkin, että Kaarle on suuri Roomalaiskatolisen kirkon puolustaja ja rauhan ystävä.

Kallenpäiväksi on laitettu yksi sääennustus: ”Millaista ilmaa on Kallenpäivänä, sitä on koko vuoden. Jos aamupäivä on kaunista, niin silloin alkuvuosi on kaunis ja jos ehtoopuolella on rivo ilma, niin sitten on koko loppuvuosi rivoja ilmoja.” Että sitten vaan Kallenpäivän ilmoja katselemaan.

Kalle Huikuri (takapenkillä) kavereittensa kanssa menossa kauppoja tekemään. Kuva 1910-luvulta.

kalle