Harjapäivät 5. – 12.2

Karjalassa kutsuttiin vuodenajan kylmintä aikaa harjapäiviksi. Harjapäivien aikana talven pakkaset alkavat loppua, sillä aurinko lämmittää jo päiviä muutaman asteen. Ollaan siis kylmimmän ajan harjalla ja siitä laskeudutaan kevättä kohti.

Vuonnisessa Karjalassa harja määriteltiin näin: ”Harja alkaa kymmenennellä viikolla Jyrinpäivästä (23.4) talvelle päin ja yhdeksännellä se loppuu. Se on kesän ja talven jama.” Siis Jyrinpäivästä taaksepäin laskien kymmenen viikkoa alkaa harja (5. helmikuuta) ja se päättyy viikon päästä (12. helmikuuta). Noina päivinä talvi taittuu kevättä kohti. 

”Kun on harjalla pakkanen, tulee poutakesä,” Vuonnisessa sanottiin. Tämä ja muut tämän alkuvuoden ennustuspäivät lupaavat meille hyviä kesäilmoja. Vastaavasti on sanottu: ”Jos harjalla on suvi, niin pitkä kevät tulee ja hallavuosi.” Keväästäkään ei taida tulla pitkä eikä kesähalloja ilmene.

Nämä ennustukset kuulostavat hienoilta, sillä onhan tässä jo värjöteltykin pari kesää kunnon ilmoja odotellessa. Toivossa on siis parempia ilmoja.

On mielenkiintoista seurata näitä ilmoja ja katsoa, mitä on tullut kirjoitettua tammi- ja helmikuun säistä. Kun kirjoitin marraskuussa, että tammikuu on suhteellisen leuto, helmikuussa on pakkasia ja lunta tulee olemaan vähän, en ollut oikein uskoa itsekään, että ennustukset pitäisivät paikkaansa. No, nyt on ollut vähäluminen talvi ja tammikuu leuto, ainakin mitä tulee sähkön kulutukseen. Helmikuukin näyttä alkavat kipakoilla pakkasilla, että ennusteen todennäköisyysprosentti selvästi parempi, kuin sattumalta saatu.

Katsotaan sitten, mitä tuleman pitää. Seuraavat tiedot kevään säästä saadaan Sipinpäivänä 15.2.

Tässä torikuvassa vuodelta 1967 kevät on jo pitemmällä kuin Harjapäivinä mutta kevättä kohti ollaan kuitenkin menossa. Päivät ovat jo pidentyneet kunnolla. Kuva Martti Hartikaisen kokoelma.

talvitori