Laskiainen

Laskiaisessa laskeudutaan paastoon, mitä laskiainen tarkoittaa. Ortodoksisessa kirkossa paastoon on valmistauduttu jo kaksi viikkoa. Ensimmäisellä viikolla on luovuttu liharuuista ja toisella viikolla maitoruuista. Sen jälkeen saavumme sovintosunnuntaihin eli  laskiaissunnuntaihin, jota myös Karjalassa on sanottu maitopyhälaskuksi.

Laskiaissunnuntaihin liittyy paljon vanhaa perinnettä. Laskiaisena tuli syödä rasvaisia ruokia käsin. Mitä enemmän käsissä oli rasvaa sitä enemmän lehmät lypsivät ja siat kasvoivat. Rasvan piti lähteä käsistä kulumalla pois, sillä se takasi paremman viikatteen käsittelykyvyn.

Ruokien piti antaa olla pöydässä koko päivän, mikä takasi vaurauden tulevanakin vuonna. Laskiaispulla kuului myös laskiaissunnuntain aterioihin. Mäenlasku, rekiajelu ja ilonpito kuuluivat laskiaissunnuntain perinteisiin.

”Jos laskiaissunnuntaina sataa, sataa koko paastonajan,” Kangasniemellä sanottiin. Laskiaissunnuntai oli kuitenkin sellainen riehapäivä, ettei silloin ennättänyt taivaita tuijottaa eikä enteitä katsella. Nämä asiat kuuluivat laskiaistiistaille ja tuhkakeskiviikolle.

Laskiaisperinteisiin liittyy oleellisesti mäenlasku, mitä tässä esittää Hannu Paavilainen hurjalla laskullaan.

laskiainen