Sata vuotta sitten Joensuussa

 

Vuosi 1919 alkoi Joensuussa pienessä pakkassäässä ja heikossa lumisateessa. Kauppiailla ovat joulukiireet ohi ja heillä on pieni levonhetki ennen uusia kaupparyntäyksiä. Loppiaisen riemuksi vuonna 1919 joensuulainen tukkuliike Osakeyhtiö Juho Hakkarainen oli kutsunut paikkakunnan liike- ja toimihenkilöitä uuden, avaran ja ajanmukaisen konttorihuoneistonsa tupaantuliaispäivällisille. Uusi konttori sijaitsi Torikatu 13, nykyisen Citymarketin kaupan kulman kohdalla.  

Tupaantuliaiset olivat olleet arvokkaat ja tilaisuudessa oli pidetty laulun lomassa useita puheita, joissa kosketeltiin paikkakunnan tulevaisuusmahdollisuuksia ja toivotettiin onnea isäntien vaurastuvalle liikkeelle sekä sen tarmokkaille johtajille. Isäntien puolesta vastasi puheisiin kauppias Juho Hakkarainen. Paikkakunnan julkisia liikehuoneistoja on vasta viime aikoina aloitettu ajanmukaistaa. Osakeyhtiö J. Hakkarainen, maakunnassa jo laajalti tunnettu, oli tässäkin suhteessa osoittanut halua pysyä aikansa tasalla.

Tupaantuliaiset olivat onnistuneet hyvin. Ruoka oli ollut herkullista, juomia oli riittänyt kaikille ja puheet olivat olleet sopivan pituisia. Kauppias Hakkaraisella oli ollut syytä suureen tyytyväisyyteen.

Valitettavasti tämä ei tuottanut kaupalle mitään lisäarvoa, sillä heti 1920-luvun alussa liikemenestys alkoi horjua kauppiaan terveyden myötä. Vuonna 1927 kauppias Juho Hakkarainen kuoli vaikeaan sairauteen ja suuri tukkuliike ajautui konkurssiin.

Toisin kävi Sulkulahdessa maanviljelijä Olli Kuittiselle. Hän oli vuoden 1919 loppiaisena antanut joululahjaksi kaikille rengeilleen kengät ja niihin varret.

Tämä uhraus ei ollut mikään pieni lahja noin kalliina aikana kymmenkunnalle rengille. Sen näki jokaisen silmistä, kuinka ne kiitollisuudesta loistivat. Eräskin työmies, joka oli joku aika takaperin päästetty vankileiriltä lausui: ”Minullekin, joka olen vasta päässyt vankileiriltä ja tullut hänen työhönsä, Kuittinen lahjoitti parhaat kenkätarpeet. Tätä pidän toisten kanssa suuressa arvossa ja teen työni entistä paremmin.”

Tästä kenkälahjoituksesta seurasi se, että rengit alkoivat todella tehdä töitä oikein urakalla ja kaikki tilan työt tehtiin mitä huolellisemmin ja arvokkaammin. Ennen vanhaan nimittäin uskottiin, että jos rengillä ei ole kenkiä, hän tekee talon ulkotyöt juoksujalkaa, jottei varpaat palele. Nyt tämäkin uskomus todettiin vääräksi.

Lehti toteaa tästä tapauksesta: ”Tehkääpä toisetkin maanviljelijät samoin ja armahtakaa kovaosaisia, sillä sen te jokainen voitte, ja muistakaa työmiehiänne pitää ihmisarvossa, niin saatte rakkautta osaksenne.

Tästä jutusta seurasi myös toisenlaista hyvää, sillä makkaratehtailija Antti Halonen kestitsi kahvilla ja tupakalla Joensuun vaivaismajan asukkaita pääsiäispäivänä 1919.

Tukkukauppias Juho Hakkaraisen varastot sijaitsivat Kauppakadulla, nykyisein Citymarketin parkkipaikan kohdalla. Hakkaraisen jälkeen tiloissa toimi mm. Nahkatehdas, Sarolan polkupyöräkorjaamo ja konepaja.

sata v sitten1