Sata vuotta sitten IV

Tammikuu 1919.

Elintarviketilanne helpottumassa.
Elintarvike tilanne alkaa helpottua maassamme. Viljaa alkaa olla saatavilla kaikkialla ja kunhan joensuulaisetkin saavat ruiseränsä, viljaa saadaan koko maassa lähes vapaasti ostaa, kertoo Turun Sanomat.
Koko talven ajan joensuulaiset ovat leipäviljanaan käyttäneet kauraa, joista vielä puolet ovat akanoita. Viikolla 3 myös Joensuussa päästään muiden kaupunkien tasalle, sillä tuosta viikosta alkaen ruokakuponkia vastaan annetaan ruista yksi kilo henkeä ja korttia kohti. Tämä on suuri parannus ihmisten hengissä pitämiseksi.
Myös silliä aletaan tuoda Norjasta Suomeen helmikuusta alkaen. Norjalaiset toimittavat kaikkiaan 40 000 tynnyrillistä vuoden 1918 sadosta ja lasti saapuu helmikuussa Suomeen.
Höyrylaiva Poseidon on tammikuun puolivälissä tuonut Suomeen 500 000 kiloa perunoita helpottamaan tilannetta Suomessa. Nälkä alkaa siis viimein väistyä kansasta.
Myös tanskalaista marmeladia aletaan tuoda suomeen. Aluksi tuodaan 200 000 kilon erä Tanskasta ja myöhemmin keväällä lisää. Tanskalainen marmeladi ei ole niin makeaa kuin hollantilainen, mihin suomalaiset ovat tottuneet mutta maultaan se on yhtä hyvä kuin kilpailijan.
Tanskalaisessa marmeladissa on vain 45% sokeria ja juuri sen vuoksi se on maukkaampaa. Vielä ei tiedetä, milloin marmeladi erä saapuu Suomeen.

Vuonna 1919 Joensuun torilla oli tuntematon suurtapahtuma. Ihmisiä oli kokoontunut valtavat määrät. Kuva Siru Romppanen.

sata v sitten IV