Kategoriat
Blogi

Sata vuotta sitten X

Kunnollinen sauna kaupunkiimme!

Lehdessä ollut artikkeli saunakulttuurista Joensuussa vuodelta 1919 ”Terveydenhoidon alkeellisimpiin edellytyksiin kuuluu sauna, se on nyt kaikille tietty. Sen ovat jo esi-isämme tulleet kokemuksessaan tuntemaan, koskapa asettavat sen terveydellisessä suhteessa niin korkealle, että ihan viinan arvoiseksi.

Ja köyhimmälläkin eläjällä maalla on sauna, jos kerran on oma mökki. Niin, sauna rakennetaankin tavallisesti uutispaikalle ennen asuinhuonetta, ja saunasta käsin vasta tupa.

Onhan täällä kaupungissakin saunoja. Ja jos vaan on kymmenien tuhansien markkojen vuositulos, niin saapihan täällä kylpeä vaikka joka viikko. Varsinkin sen jälkeen kun itämaan musikat pois menivät ja karjalaistenkin väestön tulon vähennettyä, jottei enään tarvitse sieltä saada selkäänsä tuota monelle tuttua ryssänsyyhyä.

Ne tuhannet kaupunkilaiset joiden vuositulot eivät salli jokaviikkoista kylpemistä, niin paljon kuin mieli sitä tekeekin, saavat tyytyä vähempään. Ja suurin osa näistä vähäväkisistä ei ole koskaan nähnytkään sitä saunaa, mitä tällä saunalla tarkoitamme, vaan saavat he kylpeä siellä, josta päivänpuolella eläjillä vuorostaan ei ole mitään kokemusta.

Haisevia luolia ne ovat. Ahtaita, suorastaan inhottavia pesiä, joissa suurin osa meistä kylpee – silloin kun kylpee edes sielläkään. Siihen sitten sitä oikeata märkää likaa lisäksi, jota kertyy satojen henkien yhteen menoon riisuuntuessa, kylpiessä ja pukeutuessa ilman mitään välillä tapahtuvaa pukuhuoneen enemmän kuin saunankaan puhdistusta. Lopulla ei enää tiedä mihin siellä istuutuisi ja mihin vaatteet jättää, kun kaikki paikat ovat siinä suhteessa samanlaisia likakasoja.

Ei sinne halusta mennä, vielä vähemmän lapsilaumansa vie. Mutta kuitenkin täytyyhän sitä joskus, silloin tällöin.

Mutta jos tänne saataisiin sauna, joka heti alkuun suunniteltaisiin terveydenhoidollisia vaatimuksia vastaavaksi. Niin jopa kannattaisi kylpeä itse kukin ilman mitään vaaraa terveyden menettämistä.”

Asikaisen sauna Merimiehenkadulla Joensuussa. Kuva 1960-luvulta. Aira Komulaisen arkisto.

sata v sitten X