Sata vuotta sitten XI

Sanan ja julkaisun vapaus

Tammikuun 10. päivänä vuonna 1919 annettiin Suomessa painovapauslaki, jota kutsutaan nykyisin sanan ja julkaisun vapaus –laiksi. Laissa ennakkosensuuria ei enää ollut ja muitakin rajoituksia lievennettiin tuntuvasti. Ainoastaan epäsiveellisen materiaan ja kristinuskoa pilkkaavien tekstien painaminen kiellettiin.

Sanan ja julkaisun sensuuri tuli voimaan Suomessa vuonna 1999, jolloin annettiin alkoi ns. ensimmäinen sortokausi. Siinä rajoitettiin suomalaisten sananvapautta tuntuvasti.

Kun Venäjä hävisi ns. Japanin sodan vuonna 1905, Venäjä joutui helpottamaan Suomen oloja, koska se pelkäsi Suomen vaikeuttavan asemaansa ja aiheuttavan harmia itäisellä rajalla. Tuolloin ennakkosensuuri päätettiin virallisesti, vaikka lehdistöä sensuroitiin senkin jälkeen.  Vasta Suomen itsenäistymisen jälkeen ja vuoden 1919 annetun sanan ja julkaisuvapauslain myötä sensuuri poistui lopullisesti Suomesta.

Sanomalehti Karjalatar ilmestyi Joensuussa vuoden 1917 loppuun saakka. Kuvassa Karjalatar-lehden lajittelua ja pakkaamista. Epu Halosen albumi.

sata v XI